Hlavní obsah

Hospodářská komora: Náhlé změny opatření firmám škodí a mohou přijít žaloby

Novinky, Jan Menšík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Zástupci české Hospodářské komory ve čtvrtek vyzvali na osobním jednání ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO), aby resort či pod něj spadající insitutuce neměnily ze dne na den epidemiologická opatření. Firmy se na změny mnohdy nestíhají připravit, může jim to způsobit škodu a státu pak mohou hrozit žaloby.

Foto: ČTK

Prezident Hospodářské komory ČR Vladimír Dlouhý.

Článek

Jednání se kromě prezidenta Hospodářské komory České republiky Vladimíra Dlouhého účastnil také ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO), vládní zmocněnec pro vědu výzkum a epidemiolog Roman Prymula, šéf Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek, hlavní česká hygienička Jarmila Rážová a zástupci zdravotních pojišťoven a hygieniků.

České firmy počítají s druhou vlnou. Chystají opět práci z domova i roušky

Ekonomika

„Vyjádřil jsem určité kritické připomínky ohledně zavádění opatření a vyjasnili jsme si to. Přáli bychom si, aby opatření byla přehledná, jednoduchá a aby nenesla zbytečnou byrokratickou zátěž,” přednesl na úvod Dlouhý.

Firmy musí mít do budoucna jasno

Komora taktéž doporučila, aby preventivní opatření byla jednotná v celé České republice, aby firmy věděly, jak se mají připravit a zachovat se při zhoršení epidemiologické situace.

„Představme si firmu, která by pro své zaměstnance na základě nařízení vlády objednala ochranné pomůcky za statisíce i miliony korun a pravidla se opět narychlo změnila. V tom případě nemůžeme vyloučit, že by škodu za nevyužité roušky a respirátory nebo zbytečně investované peníze vymáhala firma po státu,” nadnesl Dlouhý.

Na druhou stranu čeští podnikatelé by podle něj neměli se zásobami ochranných pomůcek spoléhat jen na stát, ale musí se taktéž sami připravit a zásobit se.

Vojtěch připustil opatření už i při návratu z Chorvatska

Domácí

Ministr Vojtěch uvedl, že stát, potažmo Správa státních hmotných rezerv, „by měl nastoupit až ve chvíli, kdy firmy své zásoby vyčerpají”. Dodal také, že resort pracuje na určitém mustru, jak by se firmy měly do budoucna zachovat.

Výdaje firem za testování rostou, stát nepřispěje

Do rozpočtu firem se podle Dlouhého začaly v posledních měsících promítat také náklady za testování zaměstnanců. Komora proto vyjádřila přání, aby například plošné testování ve firmách bylo hrazeno ze veřejného rozpočtu.

Vojtěch: Aktuální kapacita je 18.000 testů na covid-19 denně

Domácí

„Pokud krajská hygienická stanice rozhodne, že má být v nějaké společnosti provedeno plošné testování, což se děje, tak v takovém případě je to hrazeno z veřejného zdravotního pojištění. Pokud si společnost chce otestovat sama zaměstnance, tak je to ale samoplátský test,” reagoval Vojtěch.

Ministr zároveň ujistil, že stát nechystá žádné restrikce vůči zahraničním pracovníkům. Bude však i nadále trvat na provedení testu.

„Máme požadavek na otestování zahraničních pracovníků zejména z vybraných zemí, a na tom budeme i nadále trvat. Ale pokud jde o přístup zahraničních pracovníků, tak nechceme dělat nějaká omezení a chápeme, že jsou pro české firmy potřeba,” dodal.

Dušek: Počty nakažených porostou, nic to ale neznamená

Podle Prymuly se ohledně koronaviru „blýská na lepší časy”, protože by brzy mohla být vakcína a v polovině příští roku se očekává, že jí bude dostatek i pro zájemce mimo rizikové skupiny.

„Je to limitní doba, kterou musíme vydržet. Pak dojde důsledkem testování a vakcinace k omezení cirkulace viru a budeme schopni se s nim naučit žít,” uvedl Prymula.

Koronavirus se drží ve všech krajích, opatření jsou podle kritiků chaotická

Koronavirus

Podle Ladislava Duška by lidé neměli podléhat panice, a to ani přes stále rostoucí a již nyní vysoké počty denně nově diagnostikvoaných pacientů.

„Situace je stabilní. Ty počty se týkají osob s lehkým či bezpříznakovým průběhem. Nepozorujeme žádnou eskalaci mortality a zvyšující se podíl vážných případů. To velké množství dianostikovaných je vlastně pozitivní zpráva, protože hodně testujeme, izolujeme,” sdělil na závěr šéf statistiků Dušek.

Zároveň ale připustil, že počty nakažených se budou na podzim podle očekávání navyšovat.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám