Hlavní obsah

Hory zaplavily stovky lidí. Opět

Právo, Ludmila Žlábková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Navzdory uzavřeným skiareálům jsou hory plné lidí. Zatímco v sobotu bylo vzhledem k počasí klidněji, slunečná neděle vylákala do přírody stovky lidí, zejména běžkařů. V Orlických horách kvůli nim po celý víkend regulují dopravu policisté. Parkoviště zde jsou plná od Deštného přes Šerlich až po Orlické Záhoří a Černou Vodu.

Foto: Policie ČR

Policisté řešili také zaparkovaná auta na silnici I/11 mezi Jablonným a Červenou Vodu.

Článek

„Už zhruba měsíc, co na dopravu a parkování dohlíží policie, se situace zlepšila, nedochází k živelnému parkování a lidé se rozprostřou po celých horách,“ míní starosta Orlického Záhoří Vojtěch Špinler.

Lyžaři vyrazili na sjezdovky. V Česku se navzdory zákazům rozjely vleky

Domácí

„Venku jsou minus tři stupně a je nádherně. Ideální počasí, aby lidé vyrazili do přírody za pohybem,“ pokračoval starosta Špinler. On sám v sobotu rolbou upravil na 98 kilometrů běžeckých tratí. Obec tratě upravuje díky příspěvku kraje. Parkování zde není zpoplatněno. Lidé vyrážejí jak na hory, tak využívají zdejší běžeckou arénu.

„Odhaduji, že kapacita je dnes zcela naplněna, jsou tu stovky lidí. Ale díky charakteru běžeckého lyžování tu nedochází k žádnému shlukování. Lidé dodržují rozestupy,“ dodal Vojtěch Špinler.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Utéct do hor, ale vyhnout se množství lidí v lyžařských centrech. Řešením pro rodinu Mikolášíkovu z Hradce Králové byla v sobotu návštěva Jestřebích hor mezi Krkonošemi a Orlickými horami.

Policie na Twitteru v neděli upozornila, že třeba parkoviště v Šerlichu je plné. "Upozorňujeme návštěvníky Orlických hor, že parkoviště na Šerlichu je již obsazené. Policisté na místě regulují dopravu, dbejte jejich pokynů," uvedla policie.

Plno i v Jizerských horách

Běžkaři ve zvýšené míře hojně využívají stopy v okolí Protržené přehrady v Jizerských horách. „Je pravda, že v loňském roce bylo méně sněhu, ale zvýšený provoz je letos patrný. Na parkovišti, které Desná udržuje a kde se platí symbolická padesátikoruna za den, je přes týden 60 až 70 automobilů denně, o víkendu až dvě stě. Lidé prostě nemají jinou možnost než jet na běžky,“ zamyslil se Martin Soukup z Městského úřadu v Desné, kterého mrzí, že kvůli opatřením jsou zavřeny vleky i lanovky. „Přitom takhle krásná zima už tu dlouho nebyla. Je to dost smutné,“ dodal.

V Rakousku padaly pokuty za lyžování. Policie se zaměřila na cizince

Evropa

Například do Harrachova, centra západních Krkonoš, sice návštěvníci přijíždějí, ale s normální sezonou se to srovnat nedá.

„Lidé tu jsou z celé republiky, jak je vidět podle SPZ automobilů. Chodí bobovat nebo na běžky nebo se jen tak procházejí. Osobně proti tomu nic nám, nemám rád příkazy a nařízení, ať jsou lidé na čerstvém vzduchu. Ale je mi líto obcí, protože nemají příjmy z ubytovacích poplatků. Přitom na zimní údržbu jde peněz hodně,“ dodal Soukup s tím, že do Harrachova jezdí zejména lidé, kteří tu vlastní apartmány.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Dětem v sobotu zavřené vleky příliš nevadily. Místo sjezdařské výstroje vezmou zavděk starými dětskými hrami, třeba jak udělat ve sněhu andělíčka.

„Parkovací plochy ještě naplněné nejsou, zcela plné je zatím jedno parkoviště, ostatní z 85 procent. Městská a státní policie reguluje dopravu. Co se týká pohybu lidí po městě, tak je jich více než v sobotu," uvedl v neděli dopoledne pro ČTK starosta Špindlerova Mlýna Vladimír Staruch. Podle něj je provoz zatím plynulý. „Předpokládáme, že do oběda budou parkoviště plná a doprava bude regulovaná po celý den," dodal Staruch.

Foto: Policie ČR

Zaplněné parkoviště na Šerlichu

Reklama

Výběr článků

Načítám