Hlavní obsah

Horší, než se čekalo. Ze škol má odejít až 7000 učitelů bez kvalifikace

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Koncem roku by mělo odejít ze školství kvůli nedostatečné kvalifikaci 7000 učitelů. Nejhorší situace je na Karlovarsku a u učitelů odborných předmětů. Uvedl v pátek ministr školství Marcel Chládek (ČSSD).

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr školství Marcel Chládek

Článek

"Čísla jsou horší, než jsem čekal," připustil Chládek. Původní odhady mluvily o 11 000 až 13 000 učitelů bez potřebné kvalifikace, což je asi deset procent všech vyučujících na základních a středních školách.

Nedostatečnou kvalifikaci má ale celých 17 000 učitelů. Z toho jich však 6000 zahájilo studium a další 4000 ho zahájí během letošního roku.

Právě zahájení studia do konce tohoto roku ukládá zákon jako podmínku, aby nekvalifikovaní vyučující mohli ve školách zůstat. Na dodělání kvalifikace měli učitelé deset let. Výjimku zatím mají jen kantoři starší 60 let a ti, kteří k 1. lednu 2005 měli nejméně 15 let praxe ve škole.

Odchod ze škol hrozí zhruba 2500 učitelům z prvního stupně základních škol, 1700 z druhého stupně a 2300 učitelům ze středních škol.

Problém je u odborných předmětů

Problém je zejména u učitelů odborných předmětů, což bývají třeba vystudovaní inženýři, ale bez pedagogického vzdělání. Právě učitelé odborných předmětů, ale třeba i učitelé cizích jazyků by mohli dostat časově omezenou výjimku ohledně doplnění vzdělání.

"Nejhorší situace je v Karlovarském kraji, pak v Ústeckém, Středočeském, v Praze a v Libereckém kraji," uvedl Chládek.

Vysvětluje si to tím, že zejména v Karlovarském kraji je celkově malý podíl vysokoškoláků a kantoři tam navíc nemají dostupné kvalifikační vzdělávání. V Praze a ve středních Čechách prý zase mají vystudovaní pedagogové více příležitostí najít si práci za lepší plat než ve školství.

Ministr bude jednat se školskými odbory

"Kdyby nám skončili všichni, tak to může ohrozit chod škol," upozornil ministr.

Příští týden proto bude jednat se školskými odbory a děkany pedagogických fakult. Týden nato pojede do oblastí, kde hrozí největší problémy, a chce jednat s hejtmany, primátory a starosty.

V oblastech, kde by hrozil masivní odchod učitelů, by měly být ustaveny komise složené z ředitelů škol, zástupce zřizovatelů, školských odborů a České školní inspekce, kteří by posuzovali konkrétní případy a rozhodovali, zda tito lidé mohou dál ve škole učit.

Chládek se chce také zaměřit na učitele na úřadech práce, kde jich je asi 6000. "Aby 7000 učitelů odešlo a 6000 jich bylo na úřadech práce, to je něco špatně," dodal s tím, že chce tyto dva problémy řešit společně.

Anketa

Je podle vás nezbytné, aby všichni učitelé měli pedagogické vzdělání?
Ano
48,1 %
Ne
51,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 14688 čtenářů.

Reklama

Související články

Učitelé budou mít nový kariérní systém

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy připravuje nový kariérní systém pro učitele mateřských, základních, středních a vyšších odborných škol. Systém...

Výběr článků

Načítám