Hlavní obsah

Horníci přinesli vládě poslední pytel uhlí

– Praha
Právo, rsk

Symbolický poslední pytel uhlí přinesli ve středu před Úřad vlády severočeští horníci. Asi tisícovka odborářů zejména z těžařské firmy Czech Coal obvinila vládu z toho, že jim v době krize pod zástěrkou ekologie bere práci, když prosadila novelu horního zákona, která ruší možnost vyvlastňovat pozemky kvůli těžbě.

Horníci přinesli vládě poslední pytel uhlíVideo: Novinky

 
Článek

Demonstranti vyzbrojeni vuvuzelami, řehtačkami a transparenty ostře kritizovali i poslance VV a litvínovského starostu Milana Šťovíčka, který bojuje proti prolomení limitů. Právě Šťovíček je klíčovým 101. hlasem pro podporu vládních návrhů ve Sněmovně.

Šéf odborářů Czech Coal Jaromír Franta obvinil vládu z hluchosti a ignorování požadavků horníků. Podle něj je nesmyslné brát v době krize lidem práci a platit drahý plyn. "Nejsme spokojeni s tím, jak se k horníkům vláda staví. Bere regionům prosperitu a miliónům občanů dostupnou energii," prohlásil.

Foto: Jan Rovenský, Právo

Horničtí odboráři protestují před úřadem vlády.

Podle Franty je Šťovíček "podrazák, který podráží nohy horníkům". "S tímto pánem handlujete naše pracovní místa za vaše církevní restituce!" prohlásil.

Na dřívější slova premiéra Petra Nečase (ODS), že jde o Tykačovce, Franta uznal, že demonstranti jsou zaměstnanci Pavla Tykače. "Jsme Tykačkovci, ale byli jsme i státu, než jste nás prodali," dodal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám