Hlavní obsah

Meteorologové zpřísnili varování, vedro má být extrémní

Své dosavadní varování před vysokými teplotami na celém území republiky zpřísnil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v sobotu na extrémní, a to pro část Ústeckého a Středočeského kraje včetně Prahy. V neděli zde mohou teploty přesáhnout 37 stupňů Celsia. Výstraha platí až do nedělní 22. hodiny. Společně s tropickými teplotami, které budou o víkendu panovat ve většině republiky, hrozí v severozápadní části země i vysoké riziko požárů.

Foto: ČHMÚ

Výstraha ČHMÚ

Článek

„V sobotu 18. června budou maximální teploty vzduchu zejména v severozápadní polovině Čech překračovat 31 °C, místy i 34 °C. V neděli očekáváme teploty nad 31 °C téměř na celém území Čech a na jihu Moravy. Zejména v západní polovině Čech budou teploty překračovat 34 °C, v části Středočeského a Ústeckého kraje i 37 °C. Proto zde byl zvýšen stupeň výstrahy na extrémní,“ uvádí na facebooku ČHMÚ.

Extrémní teploty mají podle předpovědi postihnout Prahu a dále se varování týká regionů Beroun, Brandýs nad Labem-Stará Boleslav, Černošice, Český Brod, Kladno, Kralupy nad Vltavou, Lysá nad Labem, Mělník, Neratovice, Rakovník, Říčany a Slaný ve Středočeském kraji a oblastí Bílina, Litoměřice, Louny, Lovosice, Most, Roudnice nad Labem, Teplice, Ústí nad Labem a Žatec v Ústeckém kraji. Výstraha platí od nedělního poledne do 22:00.

Teploty mohou být ale v neděli ještě vyšší. „V neděli čekáme až 38 °C, ovšem jde o teplotu ve stínu! Na přímém slunci v městské zástavbě můžeme naměřit teploty vyšší,“ varují meteorologové.

Česko zasáhnou vedra, varovali meteorologové

Počasí

Vysoké riziko vzniku a šíření požárů

V souvislosti s vysokými teplotami a suchým počasím meteorologové vydali rovněž výstrahu před vysokým nebezpečím vzniku požárů. Ta se týká celého Plzeňského, Karlovarského, Ústeckého a Středočeského kraje a dále Prahy a západní části kraje Libereckého. Konkrétně regionů Nový Bor a Česká Lípa.

„V neděli bude vzhledem k vysokým teplotám riziko vyšší zejména v severozápadní polovině Čech, kde bude platit výstraha s vysokým stupněm nebezpečí. V pondělí bude od severozápadu přecházet přes naše území studená fronta, která riziko vzniku požárů částečně sníží,“ uvádí k tomu ČHMÚ.

Po dobu trvání výstrahy by lidé neměli v lesích ani jinde v přírodě rozdělávat oheň, vypalovat trávu, odhazovat cigaretové nedopalky na zem, ani používat přenosné vařiče a další zdroje otevřeného ohně. Zemědělci by měli zkontrolovat stav techniky a při pohybu zemědělských strojů v oblastech se suchou vegetací a u polí s obilím či ležící slámou dbát zvýšené pozornosti.

„Při probíhajících žních se zemědělcům doporučuje dohodnout se s profesionálními nebo dobrovolnými hasiči o aktivních hlídkách u pole se základní hasičskou technikou,” radí meteorologové.

Počet obětí horka se v Praze v minulé dekádě zdvojnásobil

Domácí
Jak se chovat v tropických vedrech
Meteorologové rovněž varují, že extrémní teploty představují velmi vysokou zátěž na lidský organismus, a lidem při nich hrozí nebezpečí přehřátí a dehydratace. „Doporučuje se dodržovat pitný režim, zvýšit konzumaci neslazených nealkoholických nápojů, které je vhodné kombinovat s minerálními vodami. Omezit tělesnou zátěž a nepobývat na přímém slunci v poledních a odpoledních hodinách. Nenechávat děti nebo i zvířata v automobilech zaparkovaných na přímém slunci. Věnovat zvýšenou pozornost malým dětem, starším a nemocným občanům,“ připomínají základní pravidla chování v tropických vedrech meteorologové na svém webu. Kvůli extrémním teplotám hrozí také nebezpečí vybočení a lomů kolejnic kolejové dopravy v důsledku jejich roztažení horkem.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám