Hlavní obsah

Hořící zámek v Zahrádkách je pro místní tragédií

Novinky, Barbora Silná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ZAHRÁDKY

Obyvatelé Zahrádek u České Lípy od čtvrtečního večera truchlí. Plameny, voda a nakonec ještě mráz postupně likvidují místní dominantu a chloubu - původně renesanční zámek Zahrádky s hotelem a výukových střediskem Univerzity Karlovy.

Foto: Aleš Plevka

Náměstí Přátelství v Habartově

Článek

Někteří z místních měli při požáru slzy v očích. Od čtvrteční 20. hodiny večerní po celou noc a následně přes den se scházeli před zámkem, aby dílo zkázy nejen pozorovali, ale i pomáhali vyčerpaným hasičům.

"Pro lidi je to obrovská rána. Zámek je naše dominanta a všichni jsme z toho moc smutní. Když začalo v noci mrznou a hasiči potřebovali posypat příjezdovou cestu, tak stačilo pouze křiknout do davu a najednou sem přijelo asi deset dobrovolníků s kolečky plnými písku a sypali silnici," vyprávěla Právu starostka Zahrádek Milena Brožová (nezávislá).

Místní už uvažují o obnově

Další ze zahrádeckých zastupitelů Igor Kašpar (ODS), který zase vlastní v obci vinárnu, osobně celou noc vařil čaj pro promrzlé hasiče. "Snažíme se všichni, jak to jde. Je to pro nás hrozné neštěstí a strašná rána. Co nezničil oheň, udělala voda a dodělá mráz. Je to smutný pohled," svěřil se Kašpar.

Podle Brožové se na obec začaly ihned po zveřejnění zpráv obracet některé místní firmy a nabízely pomoc při zajištění vyhořelé stavby.

Slavnosti budou

Podle zahrádecké starostky si zrovna obec domluvila spolupráci s vedením zámku, jenž patří Univerzitě Karlově. "Chtěli jsme udělat Zahrádecké slavnosti a spolupracovat úzce se zámkem. Akce byla v plenkách. Večer jsem byla smutná z toho, že slavnosti nebudou. Dnes ráno jsem si řekla, že musíme pokračovat. V létě i přesto všechno uděláme slavnosti  a budou třeba zaměřeny na záchranu zámku, i když není majetkem města," zmínila Brožová. Dodala také, že zámek měla podle všeho Univerzita Karlova pojištěný, takže by se eventuálně měly v budoucnu najít prostředky na jeho případnou opravu. Záležet ovšem bude na tom, co se z něho podaří zachránit.

Ředitel zámku Jan Podroužek nebyl v pátek k zastižení, ale podle pracovnic tiskového oddělení Univerzity Karlovy se vypravil na místo, aby zmapoval rozsah škod.

Reklama

Související témata:

Související články

Zámek Zahrádky pohltil ničivý požár

Od čtvrteční 20. hodiny bojují hasiči na Českolipsku s ohnivým kohoutem, který zachvátil objekt zámku Zahrádky ve stejnojmenné obci. Podle sdělení operačních...

Výběr článků

Načítám