Hlavní obsah

Homolka otevřela unikátní centrum srdeční navigace

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Pražská Nemocnice Na Homolce ve středu jako první nemocnice v ČR, ale i na světě, otevřela centrum navigované srdeční katetrizace. To disponuje dvěma unikátními systémy: magnetickou a mechanickou srdeční navigací.

Článek

"Oba jsou pro pacienty s nemocemi srdce a péče o ně bude kvalitnější než dosud," vysvětlil primář kardiologického oddělení uvedené nemocnice prof. Petr Niederle.

Katetrizace je zákrok, kdy se napíchnutím cévy v třísle lékař dostane pomocí speciálního zařízení až k nemocnému místu v srdci a spraví ho.

Unikátnost obou přístrojů je v tom, že magnetem řízená katetrizace umožňuje šetrnější a výrazně přesnější zákrok při snížené dávce rentgenového záření. Lékař pomocí dálkového ovládání ovládá katetr a může tak vyléčit v srdci jeho zrychlený rytmus nebo naopak rozšířit zúžené věnčité tepny či léčit srdeční selhání stimulátorem s elektrodami, které jsou zavedeny do srdečních komor.

"Mechanicky řízená katetrizace je v současné době výhradně k léčbě srdečních arytmií," řekl Právu doktor Petr Neužil, který se podílel i na vývoji tohoto přístroje.

Tisíc pacientů ročně

Jeho kolega docent Miloš Táborský soudí, že Homolka bude schopna ročně katetrizačním zákrokem léčit přibližně tisíc pacientů, což bude o patnáct procent víc než dosud. Zároveň se stává i školícím centrem pro země střední a východní Evropy.

Oba srdeční navigační systémy stály Homolku 80 miliónů korun včetně stavebních úprav. Nemocnice to zaplatila z vlastních zdrojů a významně přispěla i řada dárců.

Homolka spolupracuje s kardiology z okresních nemocnic, kteří jim posílají pacienty, jenž trpí onemocněním srdce a zákrok na přístrojích je může vrátit do plného života.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám