Hlavní obsah

Hojovcová: Hájila jsem nezávislost státního zastupitelství, ne politiky

Právo, Josef Koukal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomoucká vrchní státní zástupkyně Milena Hojovcová se ohradila proti informacím České televize, podle nichž měla začátkem roku rozeslat podřízeným instrukci, aby přistupovali ke kauzám politiků jinak, než k ostatním případům.

Článek

„Ukládám důraznou mediální zdrženlivost ve věcech, ve kterých je vedeno prověřování jakýchkoli politicky činných osob,“ citovala televize z dopisu, který údajně od Hojovcové obdržela ostravská státní zástupkyně Zlatuše Andělová.

Hojovcová svým pokynem z 13. ledna letošního roku prý reagovala na zkreslené informace o průběhu vyšetřování kauzy exposlance ČSSD Petra Wolfa.

„Tento pokyn byl vydán na základě zkreslené medializace (reportáž ČT ze dne 16.12.2008) ve věci prověřování podezření z trestného činu úvěrového podvodu, kde je jedním z možných podezřelých poslanec Petr Wolf a z důvodu úniku informací ze spisových materiálů v této věci,“ uvedla Hojovcová v tiskovém prohlášení, které zveřejnila na stránkách Vrchního státního zastupitelství v Olomouci v úterý odpoledne. Instrukci prý rozeslala státním zástupcům obou moravských krajů.

Mlčenlivost měla zamezit politickým útokům

„Dále bylo zahájeno prověřování úniku informací ze spisového materiálu a také byl vydán pokyn vrchní státní zástupkyně, kterým byla oběma moravským krajům uložena důrazná mediální zdrženlivost ve věcech, kde je vedeno prověřování politicky činných osob a bylo jim uloženo, aby se poskytování informací v této fázi trestního řízení omezilo na konstatování, zda prověřování probíhá či nikoli,“ uvedla dále Hojovcová.

Důvodem vydání pokynu byla podle ní obava ze zneužívání státního zastupitelství v politickém boji.

Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil se včera pro Právo nechtěl k údajné instrukci olomoucké vrchní státní zástupkyně Mileny Hojovcové podřízeným vyjadřovat. „To je věc státního zastupitelství,“ uvedl ministr s tím, že materiál ani nečetl.  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám