Hlavní obsah

Hoďte na toho blázna síť, žádal Langer Sněmovnu, Zaorálek ho vypnul

Novinky, Jaroslav Soukup
Praha
Aktualizováno

Sněmovna ve středu pokračovala ve své březnové schůzi. Jako první bod jednání poslanci zařadili usnesení k informacím premiéra Mirka Topolánka k působení Marka Dalíka v kauze poslance Petra Wolfa. Sociálnědemokratický rétor David Rath u řečnického pultíku sepsul nepřítomného premiéra, ale i ministra vnitra Ivana Langera, který to nenechal bez odezvy a navrhl na "toho blázna hodit síť".

Článek

Ratha k projevu patrně vyprovokovala skutečnost, že premiér při svém vystoupení ke kauze poslance Wolfa, které se odehrálo minulý týden, řekl, že má důkazy o manipulaci loňské volby prezidenta, z něhož obvinil spolupracovníky předsedy ČSSD.

Foto: Petr Horník, Právo

David Rath (ČSSD) při diskusi ve Sněmovně

David Rath (ČSSD) při diskusi ve Sněmovně

FOTO: Petr Horník, Právo

Rath to označil za snahu odpoutat pozornost a označil Langera spolu s Topolánkem za ty, kdo zneužívají tajné služby k politickému nátlaku. Při svém emotivním vystoupení se Rath na ministra několikrát otočil a mluvil přímo k němu. "Děkuji, že jste si vědom své kriminální činnosti," vzkázal ministrovi Rath, podle něhož je stávající vláda nebezpečná a měla by se co nejrychleji "pakovat".

Foto: Petr Horník, Novinky

David Rath a Lubomír Zaorálek (oba ČSSD) debatují ve Sněmovně

David Rath a Lubomír Zaorálek (oba ČSSD) debatují ve Sněmovně

FOTO: Petr Horník, Novinky

Zaorálek vypnul Langerovi mikrofon 

Langer následně vystoupil s reakcí. "Hoďte na toho blázna síť," řekl a než stačil pokračovat, byl přerušen Lubomírem Zaorálkem, který řídil schůzi z pozice předsedajícího. Zaorálek vyzval Langera, aby svého předřečníka neurážel a aby mluvil k věci. Rozladěný Langer se proto dotázal, kde byl předsedající při Rathově projevu, který byl dle jeho názoru prošpikován urážkami. "Co jste dělal v uplynulých minutách, kde jste byl, pane předsedající?" ptal se Langer dotčeně Zaorálka.

Foto: Petr Horník, Právo

Rozčílený Ivan Langer ve Sněmovně

Rozčílený Ivan Langer ve Sněmovně

FOTO: Petr Horník, Právo

Ministr se ještě pokusil svou repliku v neosobní formě zopakovat, nicméně Zaorálek jej s direktivním gestem přerušil a vyzval jej, aby buď mluvil k věci nebo si šel sednout. Pro jistotu pak rozhněvanému Langerovi vypnul mikrofon a následně schůzi přerušil.

Foto: Petr Horník, Právo

Místopředseda Sněmovny Lubomír Zaorálek (ČSSD)

Místopředseda Sněmovny Lubomír Zaorálek (ČSSD)

FOTO: Petr Horník, Právo

Po přestávce požádal poslanecký klub ODS o dvouhodinovou pauzu klubu, což ČSSD  označila za obstrukci a ústy předsedy klubu Bohuslava Sobotky vyzvala Langera, aby si na "dnešek vzal zdravotní dovolenou a nezatěžoval Sněmovnu svým složitým psychickým stavem".

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám