Hlavní obsah

Hlubuček skončil v dozorčí radě DPP

Aktualizováno

Dozorčí rada pražského dopravního podniku (DPP) ve středu přijala rezignaci na funkci v dozorčí radě obviněného primátorova náměstka Petra Hlubučka (STAN) a dalšího člena Michala Zděnka. Zároveň odvolala z funkce člena představenstva Mateje Augustína, kterého nahradil dosavadní technický ředitel metra Marek Kopřiva. Sdělil to primátorův náměstek a předseda dozorčí rady DPP Adam Scheinherr (Praha Sobě).

Náměstka Hlubučka odvádějí v poutechVideo: Aktu.cz

 
Článek

"Vzhledem k závažnosti a rozsahu celé kauzy jsme se rozhodli odvolat člena představenstva DPP Mateje Augustína, který byl nominantem Spojených sil pro Prahu (TOP 09 a STAN). Hovořil jsem s ním a nenachází se ani v ČR, do které se odmítá vrátit. Takové chování a kauzy v žádném případě netoleruji a jsou důvodem, proč jsem před dvěma lety podal trestní oznámení," řekl Scheinherr.

Zděnek k důvodům své rezignace na dotaz ČTK sdělil, že situace v podniku už byla neúnosná. "Dnešní události to potvrdily," uvedl. Před několika dny v rozhovoru pro Mladou frontu DNES řekl, že většiny kolegů v pražském dopravním podniku si váží, ale na funkci v dozorčí radě musel rezignovat.

Foto: Aktu.cz

Náměstka primátora Petra Hlubučka (STAN) odvádějí v poutech

"Opakovaně a dlouhodobě jsem se od některých zaměstnanců nebo dodavatelů firmy dozvídal, že jsou kontaktováni divnými lidmi z kriminálního prostředí odkudsi ze Zlína. Snahou těchto lidí, jak mi bylo řečeno, bylo a je ovlivňovat různé dimenze fungování podniku. Firma má být řízena managementem, a ne nějakými zákulisními strukturami. Tohle je něco, co nemohu změnit, a jediný čestný způsob, jak se s tím vypořádat, je odejít," vysvětlil. Na policii se neobrátil, věc tehdy považoval svou rezignací za uzavřenou.

O složení dozorčí rady rozhoduje městská rada, která zastupuje akcionáře, kterým je dopravní podnik. Kdo nastoupí na uvolněná místa po Hlubučkovi a Zděnkovi, zatím není jasné. Podle Scheinherra není nezbytné zvolit nové členy okamžitě a bude to předmětem dalších jednání.

Hřib vyzval Hlubučka k rezignaci

Domácí

Generální ředitel a předseda představenstva DPP Petr Witowski podle Seznam Zprávy ve středu informoval členy dozorčí rady, že čtyři z pěti členů vedení jsou v podezření ze spáchání zločinu - tedy všichni kromě něho. "Mé osoby se toto sdělení netýká. S většinou těchto členů představenstva se není možné spojit," napsal Witowski v dopise, který mají Seznam Zprávy k dispozici.

Místopředsedou představenstva je podle webu DPP Ladislav Urbánek, dalšími členy Jiří Špička, Jan Šurovský a už odvolaný Augustín. Urbánek je současně dopravním ředitelem dopravního podniku, Šurovský technickým ředitelem povrchové dopravy, Špička personálním a Augustín ekonomickým ředitelem.

Foto: Aktu.cz

Náměstka primátora Petra Hlubučka (STAN) odvádějí v poutech

Primátor Zdeněk Hřib (Piráti) ve středu vyzval Hlubučka k rezignaci na funkci ve vedení města a následně sdělil, že na čtvrtečním zastupitelstvu budou Piráti iniciovat jeho odvolání z funkce náměstka primátora. Pokud se tak stane, Hlubuček zůstane řadovým zastupitelem. Mandátu zastupitele jej totiž ze zákona nelze zbavit a může na něj pouze sám rezignovat.

Hlubučkovo odstoupení požaduje i volební lídr hnutí STAN v Praze náměstek primátora Petr Hlaváček (Spojené síly pro Prahu).

Náměstek primátora Prahy Hlubuček obviněn po rozsáhlé razii

Krimi

Kriminalisté na magistrátu a v sídle DPP ve Vysočanech zasahovali už od středečního rána a byli rovněž v Hlubučkově kanceláři. Hlubučkovi ve středu večer hnutí STAN pozastavilo členství. Vedení hnutí ho také vyzvalo, aby odstoupil z funkce náměstka primátora i dalších pozic, v nichž reprezentuje hnutí STAN.

Foto: Vít Hassan

Náměstka pražského primátora Petra Hlubučka (STAN) odvádějí v poutech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám