Hlavní obsah

Hledači na Rakovnicku našli zlatý poklad nevyčíslitelné hodnoty

Kristýna Léblová, Novinky, Kristýna Léblová
Praha

Loni byl na Rakovnicku objeven unikátní poklad, který tvoří zlaté šperky zdobené drahokamy. Na základě srovnání a řady odborných analýz provedených mezinárodním vědeckým týmem pod vedením Muzea T.G.M. Rakovník bylo zjištěno, že předměty pocházejí z druhé poloviny 5. století, tedy z období stěhování národů. Veřejnosti je poklad zatím nepřístupný.

Hledači pokladů našli na Rakovnicku zlatý poklad nevyčíslitelné hodnoty. Veřejnosti je zatím nepřístupnýVideo: Novinky

 
Článek

Poklad představují přezka a prsten, jež byly s největší pravděpodobností součástí dobového lupu z hrobu bohatého aristokrata; na Rakovnicko byl zřejmě podle odborníků donesen.

Z cetky z trhu se vyklubal poklad. Důchodkyně ho málem vyhodila

Koktejl

To, že se jedná o lup, usuzují odborníci z toho, že se přezka dochovala jen z části, tudíž byla nejspíše jako kořist rozdělena na tři díly. A to bez ohledu na esteticky vysoce hodnotné provedení předmětu. Prsten se ale dochoval celý.

Spolu s nedalekým o něco pozdějším objevem masivního pozlaceného stříbrného závěsu koňské ohlávky ze závěru 6. století tvoří tyto doklady hmotné kultury nejvyšší aristokracie té doby naprostý unikát nejen v rámci středních Čech, ale celého širšího evropského prostoru.

Foto: Novinky

Přezka se dochovala jen z části, zřejmě šlo o lup.

Na zlaté přezce se jedná o dosud nejstarší užití českého granátu v historii šperkařství vůbec, což z tohoto nálezu činí předmět mimořádné kulturně-historické hodnoty.

„Tento šperk je unikátní především nebývale bohatou drahokamovou výzdobou a rovněž hmotností,“ řekla ředitelka Muzea T.G.M. Rakovník Magdalena Elznicová Mikesková.

„Celý soubor obsahuje více než 150 gramů ryzího zlata, které je doplněno množstvím broušených českých granátů a almandinů a rovněž třemi kousky zeleného skla,” dodala Mikesková.

V Rakousku objevili zlatý poklad starý tři tisíce let

Evropa

Ta také Novinkám svěřila, že veřejnosti bude s největší pravděpodobností poklad představen až v příštím létě, a to v rakovnickém muzeu.

Momentálně na špercích probíhá mezioborový výzkum odborníky nejen z Čech, ale také Německa, Francie a Rakouska.

Podle krajského radního pro kulturu Václava Švendy (Spojenci) je nález významem srovnatelný se středověkými korunovačními klenoty. Jeho pojistná hodnota bude činit vyšší desítky milionů korun, obecně je ale hodnota podle archeologů nevyčíslitelná.

Reklama

Výběr článků

Načítám