Hlavní obsah

Hlasování o DPH: čekání na Svobodu?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Hlasování o prezidentem vetovaném zákoně o dani z přidané hodnoty mají poslanci na programu úterní schůze. Ve Sněmovně se však rýsuje možnost, že by hlasování mohlo být odloženo o dva dny, kdy by se jednání mohl zúčastnit zraněný lidovecký poslanec a ministr zahraničí Cyril Svoboda.

Foto: Vladimíra Křenková

Josefína letos přivedla na svět dvě jehňata.

Článek

Svoboda prý doufá ve velkorysé gesto poslanců odložit hlasování o několik dnů. Ošetřující lékař profesor Peter Wendsche v neoficiálním rozhovoru s nadsázkou řekl, že do tří dnů "by mohl ministr do Sněmovny pěšky", nemůže však vyloučit komplikace. Mluvčí ministerstva zahraničí Vít Kolář na pondělí tiskové konferenci přímo v brněnské nemocnici, kde je ministr hospitalizován, odmítl, že by se Svoboda vzdal poslaneckého mandátu.

Odložení schůze poslanci vládní koalice podle šéfa poslaneckého klubu sociální demokracie Petra Ibla ještě zváží. "Určitě se o tom bude jednat," řekl pro ČTK. Výsledkem dohody by mohlo být přerušení úterní schůze krátce po jejím začátku a přeložení jednání na čtvrtek. Proti takovému postupu by neprotestovali například komunisté.

Poslanci vládní koalice potřebují k opětovnému prosazení zákona většinu 101 hlasu. Tu však v úterý nebudou schopni naplnit, neboť dva z nich - Cyril Svoboda a Miloslav Vlček - jsou kvůli zdravotním problémům mimo. I když jednoho přislíbil vyvážit svým ano nezařazený Petr Kott, koalici stále chybí jeden hlas. V pondělí definitivně padla i možnost, že by se Vlček vzdal mandátu a umožnil nasazení náhradníka. [celá zpráva]

Špidla jednal s opozicí

Večerní jednání premiéra Vladimíra Špidly (ČSSD) s lídry ODS a KSČM o zákonu o DPH nepřineslo zásadní zvrat v dosavadním vývoji. Premiér po jednání uvedl, že koaliční ani opoziční strany své názory nezměnily a další politická jednání budou pokračovat v úterý, kdy má Sněmovna hlasovat o prezidentském vetu zákona o DPH.

"Strany setrvaly na svých názorech. Názor vládní koalice je, že nejlepší by bylo přehlasovat veto prezidenta republiky, s ostatními stranami jsme se na tom neshodli," řekl novinářům Špidla, který se ve Strakově akademii nejdříve sešel se zástupci KSČM, poté s lídry ODS.

I když večerní jednání nepřineslo podle politiků konkrétní závěry a osud hlasování zůstává nejistý, premiér byl po jednání v dobré náladě. Konzultace s opozicí označil za "velmi korektní a přátelská, takřka milá". Bude podle něj záležet na vývoji situace i na rozhodnutí lékařů, kteří v Brně ošetřují ministra zahraničí.

Zatímco s komunisty jednal premiér necelou hodinu, schůzka s předsedou ODS Mirkem Topolánkem trvala jen asi 15 minut. Když se koalice dohodla, že bude riskovat, jednání odloží na čtvrtek nebo pátek a Klause se pokusí přehlasovat za účasti zraněného Svobody, pak už fakticky nebylo se Špidlou o čem jednat, řekl Topolánek.

V případě, že by se hlasování o novele zákona o DPH v úterý přeci jen uskutečnilo a koalice neprosadila jeho schválení, nehrozí podle předsedy KDU-ČSL Miroslava Kalouska žádný chaos. Stále by podle něj byl dostatek času přijmout harmonizační novelu, která upravuje pouze změny požadované Evropskou unií.

Reklama

Související články

Prezident Klaus vetoval zákon o DPH

Prezident Václav Klaus v pátek vetoval zákon o dani z přidané hodnoty (DPH). Koaliční vláda Vladimíra Špidly s ním přitom počítá ve své reformě veřejných...

Kott možná pomůže vládě

Vládní koalici možná pomůže hlas bývalého poslance ODS Petra Kotta. Ten totiž nejspíš podpoří zákon o dani zpřidané hodnoty, který kabinetu minulý týden odmítl...

Výběr článků

Načítám