Hlavní obsah

Hlášení

Novinky, Jiří Hanák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Novoroční projev prezidenta Václava Klause zaujal mne tím, že hlavu státu při její promluvě k občanům neohlásila prezidentská fanfára a že projev zařizovala soukromá televize Nova. Jinak mi však ze všeho nejvíce projev pana prezidenta připomínal hlášení účetního poddůstojníka: po dobu mé služby se nic mimořádného nestalo!

Foto: Vratislav Konečný

ilustrační foto

Článek

Pravda, Česká republika loňského roku vstoupila do Evropské unie, ale takovou prkotinu přece nelze považovat za zlomovou událost. Pan prezident poté už kondičně prokartáčoval koaliční vládu za její neschopnost učinit potřebné reformy a za "vpád" odposlechů (soudně ostatně schválených) do soukromí občanů. A protože Václav Klaus se považuje za prezidenta aktivního, nikoliv aktivistického, s anonymní vyvážeností cvrnkl do nosu svoji ODS, odsoudiv zhrubnutí politického života v Česku. Čeští opoziční politici včetně opozičně neopozičního Miroslava Kalouska však Klausův projev, podle mého názoru "falešný a prázdný", shledali státnickým, důstojným a vyváženým. Jen Jiří Dolejš, místopředseda KSČM, zachoval se jako ono dítě z Andersenovy pohádky. Královy nové šaty neviděl, jen královu nahotu.

Následující Sedmička na Nově neslibovala nic, televizní apoštolové Topolánek a Gross jsou na obrazovkách už ohraní jako stará deska. Po minutách nudy však zazněla myšlenka, o které jsem už nevěřil, že ji některý český politik vůbec vysloví. A aby bylo překvapení úplné, vyslovil ji právě Stanislav Gross: Co je dobré pro republiku, musí být dobré i pro ČSSD. Přinese-li to sociální demokracii hlasy, je druhořadé! Panenko Marie Skočská, je možné, že zázraky se ještě dějí? Že je zde někdo, kdo chápe, že politika je především služba veřejnosti, a ne služba na obstarávání stranických koryt? Od slov k činům bývá ovšem dlouhý kilometr, avšak jednou vyslovené žije a trvá. Uvidíme, je-li to názor i Grossovy strany.

Nedělní Otázky Václava Moravce na ČT, charakterizované standardní hádkou mezi opozicí (opět Topolánek!) a koalicí (Zaorálek), by nestála za zmínku. Nebýt ovšem vystoupení Václava Havla v její první části. Exprezident totiž hovořil o tom, o čem v novoročním projevu pomlčel prezident Klaus. O tzv. euroústavě, proč bychom ji měli schválit a co se stane, když ji neschválíme, co je Evropská unie dnes a čím bude patrně v budoucnosti. Určitě by této části Otázek prospělo méně časté zasahování moderátorovo do hostových odpovědí.

Porovnám-li tato dvě sváteční vystoupení, musím opět konstatovat: co se týká obsazení prezidentského křesla v České republice, lépe už bylo!

PRÁVO 3. ledna

Reklama

Výběr článků

Načítám