Hlavní obsah

Bouřky zvedaly hladiny řek

Právo, Novinky, ČTK, alf, jz
Aktualizováno

Intenzivní deště v noci na neděli zvedly hladiny řek na mnoha místech Česka. V Jablonném v Podještědí se dokonce utrhlo jedno stavidlo Mlýnského rybníka. Hasiči ho provizorně zajistili a informovali obce ve směru toku o zvýšené hladině. Během dne výrazně stoupaly hladiny řek na jihu Čech a také v Jeseníkách, kde ale na řece Bělá již neplatí žádný ze stupňů povodňové aktivity.

Foto: HZS Olomouckého kraje

Velká voda na Jesenicku

Článek

Prvního povodňového stupně dosáhla Teplá Vltava a Černá. Způsobily to noční intenzivní deště, které zasáhly hlavně Šumavu a Novohradské hory. Podle Daniela Maňhala z českobudějovického hydrometeorologického ústavu nelze vyloučit, že hladiny řek se zvýší i na jiných místech kraje.

Foto: HZS Olomouckého kraje

Velká voda na Jesenicku

„Srážky byly výrazné především na Šumavě, kde například ve Filipově Huti spadlo téměř 70 litrů vody na metr čtvereční. Jelikož je půda nasycená, voda po ní stéká a způsobuje to zvyšování hladin řek,“ uvedl  Maňhal. Dodal, že o něco slabší srážkové úhrny byly u Dolního Dvořiště v Novohradských horách. Právě v Novohradských horách ale meteorologové očekávají během neděle intenzivnější srážky.

Na východ Česka se ženou velmi silné bouřky, varují meteorologové

Domácí

Na třetí povodňový stupeň vystoupala dopoledne hladina řeky Bělá v Jeseníku.

Foto: HZS Olomouckého kraje

Velká voda na Jesenicku

Zatímco ještě v 09:00 byla hladina Bělé v Jeseníku podle údajů ČHMÚ na 67 centimetrech, v 09:50 už na 161 centimetrech a v 10:20 na 174 centimetrech. O 20 minut později pak na 169 centimetrech. Spodní hranice pro vyhlášení třetího stupně povodňové aktivity tam činí 160 centimetrů, v případě druhého stupně je 130 centimetrů a prvního stupně 100 centimetrů.

V současné době na ní ale už neplatí žádný ze stupňů povodňové aktivity.

Hasiči v zasažené oblasti evidují od rána přes 50 výjezdů, nyní je zaměstnává především čerpání vody z garáží a sklepů domů, uvedla po 16:30 mluvčí krajských hasičů Lucie Balážová.

Evakuované obce, rozvodněné řeky. Lijáky pustošily Česko

Domácí

Silnici I/44 v Domašově, který je součástí Bělé pod Pradědem, dopoledne zhruba v kilometrovém úseku zaplavila voda, na vozovce se nacházely také nánosy bahna.

„Silnice je průjezdná s opatrností, pohybují se po ní hasiči, kteří odstraňují následky vydatných dešťů,” řekla v neděli odpoledne policejní mluvčí Jiřina Vybíhalová. Policie vyzvala lidi, aby do zasažené oblasti pokud možno nejezdili, pakliže to není nezbytně nutné.

Do pondělního dopoledne platí pro Jesenicko a také sousední Šumpersko výstraha ČHMÚ před povodněmi. Vzhledem k nasycení území vodou a očekávaným srážkám tam může podle meteorologů znovu dojít k vzestupu hladin toků, nevylučují ani dosažení stupňů povodňové aktivity.

Na Úpě již neplatí žádný ze stupňů povodňové aktivity

Silné deště zvedly i hladinu Úpy v Královéhradeckém kraji. Druhého povodňového stupně, tedy pohotovosti, dosáhla Úpa nakrátko v neděli ráno v trutnovském Horním Starém Městě. V 07:50 Úpa v Trutnově klesla z druhého na první povodňový stupeň a v 11:00 pod hranici prvního stupně, vyplývá z dat státního podniku Povodí Labe. Hladina řeky dosáhla prvního stupně povodňové aktivity v 06:40 a druhého stupně v 07:00. Úpa pramení v Krkonoších.

Hasiči v Královéhradeckém kraji v souvislosti s počasím od soboty zaznamenali pouze jednotky událostí, většinou šlo o pomoc při odstranění stromů, žádné čerpání vody, uvedla dnes mluvčí krajských hasičů.

Meteorologové na víkend vydali výstrahu před silnými bouřkami v pohraničích okresech Královéhradeckého a Pardubického kraje,Jihočeského, Plzeňského, Karlovarského, Ústeckého a Libereckého.

Reklama

Výběr článků

Načítám