Hlavní obsah

Hladiny moravskoslezských řek dál klesají, pokračují sesuvy půdy

Hladiny moravskoslezských řek nadále postupně klesají. Třetí povodňový stupeň neplatí na žádném z toků, druhý už pouze na Odře v Bartošovicích na Novojičínsku. Stav bdělosti přetrvává na sedmi místech. V kraji mohou nadále přibývat sesuvy podmáčené půdy, je jich už přes 30. Nejrozsáhlejší sesuv pokračuje na svahu Gírová na Jablunkovsku, kde zasahuje území 35 hektarů.

Článek

Druhý povodňový stupeň už přestal platit na Odře v Ostravě-Koblově i Bohumíně na Karvinsku a také na Ostravici ve Frýdku-Místku, kde se během noci situace zlepšila. Kromě nich zůstává první povodňový stupeň ještě na řece Opavě v Opavě i v Děhylově na Opavsku a Hvozdnici v Oticích na Opavsku. Stav bdělosti přetrvává rovněž na Ostravici pod přehradou Šance kvůli vyššímu vypouštění z nádrže.

Podle vodohospodářů by pokles hladin neměly zastavit ani další srážky. "Trvalý déšť neočekáváme. Přeháňky v kraji by měly být krátkodobé a nevýznamné," řekl mluvčí Povodí Odry Čestmír Vlček. Podle něho v sobotu napršelo v kraji průměrně do deseti milimetrů, což nijak výrazně nezvýšilo ani hladiny menších toků, které mohou být lokálními srážkami nejvíce ovlivněné.

V kraji ale nadále pokračují sesuvy podmáčených svahů. Jejich počet překročil třicítku, ještě ve čtvrtek jich bylo kolem deseti. Nejčastěji se půda sesouvá na Karvinsku a Frýdecko-Místecku, místy se hýbe i na Ostravsku a Novojičínsku. Největší problémy působí sesuv zalesněného svahu Gírová na Jablunkovsku, který už zasahuje území o 35 hektarech. Kvůli sesuvům bylo doposud evakuováno přes deset lidí, nejvíce v Dolních Domaslavicích nad přehradou Žermanice, kde hrozí i demolice domů.

V zaplavených oblastech pokračují odklízecí práce, v Karviné s nimi od soboty pomáhá první stovka vojáků. Kraj pro všechny postižené oblasti požádal celkem o 500 mužů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám