Hlavní obsah

Hitem pálenic jsou letos višně a třešně

Právo, Jiří Růžička

Velmi lahodná kořalka z třešní a višní a v těchto dnech již také klasická slivovice ze švestek jsou hitem letošní sezóny v pálenicích na Moravě. Zatímco většina úspěšných pěstitelů ovoce už kořalky odvětrává a uskladňuje, jiní mají zlost. Přibývá totiž lumpů, kteří kradou již vypálenou kořalku, a dokonce i kvas a ovoce.

Foto: Martina Žáčková, Právo

Článek

„Úplně jednoznačně letos na Hané co do chuti vedou kořalky vypálené z třešní a višní. Těch bylo hodně a měly dostatek sluníčka a pěkně vyzrály,“ zhodnotil majitel pálenice v Žešově na Prostějovsku Jan Kleiner.

Na Valašsku se zase očekává velmi dobrá slivovice, ale ze švestek dozrávajících později. „Právě dnes už tekla skutečně vynikající slivovice,“ řekla Stanislava Chalupová v pálenici v Březnici u Zlína.

V oboru patří k uznávaným expertům, pálení ovocných kořalek se věnuje už pětatřicátou sezónu. „Ne že by ty, které jsme vypálili doposud, nebyly dobré. Ale v prvních dnech se do beček asi dávaly scvrklé švestky, pak pršelo a pak bylo opět velmi teplo. U některých dávek jako bych cítila chuť suché trnky. První švestky neměly dost cukru,“ míní Chalupová.

S kolegou Kleinerem se shoduje právě v tom, že ovoce má méně cukru, ale je ho hodně. „Množství cukru se může místy lišit, ale slivovice budou dobré. Podzimní sluníčko bude znát. Chutné budou i kořalky z jablek, ale na ty dojde v pálenicích až v lednu či v únoru,“ dodal Kleiner.

Protože je ovoce hodně, v pálenicích se zatím nesetkávají s experimenty, kdy lidé vozí kvas například z mrkve. „Není důvod vymýšlet, když je ovoce dost. Bylo pár kotlů z vína, oskoruší, vůbec se ale letos nepálily maliny,“ vypočítala Chalupová.

Kvasu se kradou celé sudy

Nálepku „Kradená“ ponese letos například mok ze sedmi set litrů trnkového kvasu, který zloději sebrali zahrádkáři z Hradčovic na Uherskohradišťsku. Bečky tahali od chaty nepřístupné autem a kvas ještě přelévali do svých nádob. Pět 120 litrových sudů s kvasem zase ukradl zloděj na Zlínsku z chaty v Malenovicích.

„Krádeže kvasu jsme zaznamenali, častěji se ale krade slivovice či jiná hotová kořalka,“ řekla mluvčí krajského policejního ředitelství ve Zlíně Jana Bartíková.

Ze sklepa v Uherském Hradišti se například ztratilo 120 litrů pětatřicet let staré slivovice.

„Jednoznačně vede před kvasem hotová kořalka. S kvasem je práce a ještě se musí zaplatit vypálení,“ potvrdil Aleš Mergental z uherskohradišťské policie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám