Hlavní obsah

Hilšer bude znovu kandidovat na prezidenta

• Aktualizováno
Novinky, ren

Senátor Marek Hilšer ve čtvrtek oficiálně oznámil kandidaturu na Hrad v roce 2023. Stejně jako v minulé volbě tak učinil jako první, a o prezidentské křeslo tak zabojuje znovu jako občanský kandidát. Podle svých slov reagoval takto s předstihem proto, že se ho na kandidaturu lidé často ptají.

Foto: Milan Malíček, Právo

Senátor Marek Hilšer

Článek

„Do řádných prezidentských voleb zbývají ještě více než tři roky. Přesto se mne řada lidí už dnes ptá, zda budu opět kandidovat. Považuji za férové na tuto otázku jasně odpovědět. Budu kandidovat a občané se mnou mohou počítat,” řekl na čtvrteční tiskové konferenci Marek Hilšer.

Hilšer: Kvůli Zemanovu zdravotnímu stavu nechci otevírat téma kandidatury, ale nevzdávám se

Domácí

Na prezidenta kandidoval i v minulých volbách, ve kterých získal 455 000 hlasů a se ziskem téměř 9 procent skončil na pátém místě.

Zatímco minule pro kandidaturu získal podporu jedenácti senátorů poté, co se mu nepodařilo sesbírat potřebných 50 tisíc podpisů, nyní by chtěl být občanským kandidátem. Plánuje objíždět regiony a začít se sběrem podpisů.

„Je to cesta, která mi dává smysl, protože za svoje zvolení nebudu vděčit žádným stánům v pozadí, ale pouze svým voličům,” doplnil Hilšer.

Fronta na Hrad: Středula, Fischer, Kocáb, Pavel

Prezidentské volby

Co přesně by chtěl v rámci kampaně zdůrazňovat, neřekl. „Je předběžné vykládat karty na stůl z hlediska programu," uvedl. Lidé to podle něj mohou usoudit z jeho práce v Senátu.

„Horká kampaň teprve přijde, toto beru jako předpolí pro lidi, aby věděli, že kandiduji. Neplánuji nějakou rozsáhlou kampaň," uvedl.

Marek Hilšer pochází z Chomutova, studoval politologii a medicínu. Veřejnosti je znám i svými občanskými protesty proti ruskému prezidentovi Vladimíru Putinovi nebo za setrvání Česka v NATO a EU. V roce 2015 se oženil s manželkou Monikou a společně se jim v létě 2018 narodila dcera. V říjnu 2018 byl zvolen senátorem.

Anketa

Měl by se stát Marek Hilšer prezidentem?
Ano
35,9 %
Ne
64,1 %
Celkem hlasovalo 7632 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám