Hlavní obsah

Helicopter Show ukáže desítky strojů i zásah u hromadné nehody

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Několik desítek vrtulníků na zemi i ve vzduchu i zásah záchranářů u hromadné nehody nabídne 17. a 18. května na královéhradeckém letišti 18. ročník Helicopter Show. Diváci, kterých loni dorazilo 30 000, ve vzduchu uvidí například první sériově vyráběný vrtulník Bell 47, i mistra světa v letecké akrobacii Martina Šonku. Souběžně proběhne i motoristická Rally Show.

Foto: Profimedia.cz

Bell 47

Článek

V pátek 17. května bude akce pro odbornou veřejnost a školy, v sobotu bude letecký den pro veřejnost s bohatým doprovodným programem, ve kterém se předvedou všechny složky integrovaného záchranného systému.

„Máme potvrzenou velkou účast letadel a hlavně vrtulníků. Pro zajímavost, jen typů vrtulníků, které se budou účastnit letových ukázek, bude 18, z toho některé budou mít v ČR premiéru. Vrtulníků celkem by mělo být přes 50,” řekl Daniel Tuček z firmy DSA, která Helicopter Show pořádá.

Hlavním tématem letošního ročníku je záchrana lidí z lanovky, na hradeckém letišti proto vznikne její část. Půjde o dva sloupy, mezi kterými bude napnuté lano ve výšce asi deseti metrů nad zemí a na něm připevněné dvě sedačky.

Foto: Policie ČR

Lyžařům pomáhají dva vrtulníky

„Předvedeme záchranu lidí z lanovky za pomocí vrtulníku. Jde o velmi obtížný manévr, proto jsme se rozhodli zařadit tuto ukázku a cvičení jak do pátečního odborného, tak do sobotního programu. Simulace záchrany osob z lanovky doposud nebyla nikde k vidění,” řekl Tuček.

Letiště otevře v sobotu v 8:30, doprovodný program začne v 9:00 a od 13:00 začne hlavní letový program, který zahájí průlet skupiny vrtulníků. Letošní ročník nabídne také několik českých premiér, například letovou ukázku vrtulníku Bell 47 od rakouských Flying Bulls, který je prvním sériově vyráběným typem vrtulníku. Tento stroj je známý například ze seriálu M.A.S.H nebo bondovky Thunderball. „Pro dokreslení atmosféry nebude chybět ani pozemní ukázka mobilní vojenské nemocnice z války v Koreji,” uvedl Tuček.

Foto: Milan Malíček, Právo

Nejraději by Martin Šonka závodil až do důchodu.

Na hradeckém nebi se představí letečtí akrobati Petr Kopfstein a mistr světa Martin Šonka, kteří hájí české barvy v elitní letecké sérii Red Bull Air Race. Chybět nebude ani letová ukázka armádního letounu Gripen, vrtulníků Mi171 a W3A Sokol nebo letounu JAK C11. Mezi leteckou a automobilovou částí bude na letišti jezdit turistický vláček.

Rally Show, které proběhne se bude konat podvanácté, nabídne divákům přehlídku současných i historických sportovních vozů, offroadové i závodní speciály, závody na okruhu. Součástí bude i autosalon.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám