Hlavní obsah

Hejtmani mluví o otevírání škol, obchodů či skiareálů

Právo, Novinky, ČTK, kov, orh, lž

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Za jakých podmínek by mohl být vyhlášen nový nouzový stav? Hejtmani po sobotním jednání s vládou mluvili o tom, že by chtěli třeba otevření škol, obchodů nebo sportovišť. V neděli dopoledne jednání pokračuje. Stávající nouzový stav vyprší s koncem týdne.

Foto: Právo

Jihočeský Hejtman Martin Kuba (ODS)

Článek

Hejtmani by měli jednat v neděli dopoledne s ministrem zdravotnictví Janem Blatným (za ANO). Jednání bylo naplánováno na 10. hodinu. Obě strany si mají přivést své epidemické experty a probrat opatření, která podle názoru hejtmanů nejsou správná nebo logická.

Hejtmani po sobotním jednání mluvili o tom, že by výsledkem jednání měl být třeba návrat dětí do škol, regulované otevření obchodů, služeb, venkovních sportovišť včetně skiareálů, kulturních zařízení nebo prodlužení otevírací doby úřadů. Třeba v otázce zrušení nočního zákazu vycházení ale mezi nimi byly znát rozpory.

Opravdu jsme nečekali, že vláda přijde s nulovým návrhem, říká hejtman Grolich

Domácí

Od 14:00 by měla jednat vláda, kam bude přizván i předseda Asociace krajů Martin Kuba (ODS) a šéfové všech krajských hygienických stanic. Kabinet by měl podle Babiše o opatřeních rozhodnout tak, aby občané co nejdříve věděli, jaká pravidla budou od pondělí platit.

Kuba po sobotním jednání Právu řekl, že jednání jsou před nedělí otevřená a nechce nic předjímat. Připustil však, že pokud by hejtmani požádali o nouzový stav, bylo by to na velmi krátkou dobu, například na 14 dnů.

Babiš: Doufám, že hejtmani opozici vysvětlí, proč musí být nouzový stav

Domácí

„V tuto chvíli se snažíme i s ostatními hejtmany najít společnou řeč a jednat jednotně,“ uvedl Kuba.

Upozornil, že v případě čtrnáctidenního nouzového stavu by bylo cílem hejtmanů, donutit současnou vládu, aby jednala s opozicí o efektivním a racionálním řešení koronavirové krize.

„Na prvním místě by v tomto případě měli být lidé, a nikoliv politické spory. Je zřejmé, že my v současné době řešíme havárii vlády při hlasování ve Sněmovně,“ zdůraznil Kuba.

Zeman vyjádřil nespokojenost s ukončením nouzového stavu

Domácí

Narážel na to, že si vláda nedokázala zajistit podporu pro prodloužení nouzového stavu, když s ní odmítli hlasovat komunisté. Část opozice o možné podpoře uvažovala, měla ale podmínky, na něž vláda nechtěla kývnout.

Po odmítnutí Sněmovnou může dojít k prodloužení nouzového stavu právě na základě žádosti krajů. Ve hře je i možnost, že by byl vyhlášen jen pro některé kraje.

Podle Pardubického hejtmana Martina Netolického (ČSSD) se kraje snaží o společné stanovisko. „Nemůžeme připustit různé režimy v jednotlivých krajích. Společné stanovisko, kde bude muset každý ustoupit, se rýsuje. Není možné vše úplně pustit, ale také není možné opatření přijímat bez vysvětlení, dat a konzultací,“ okomentoval sobotní jednání Netolický.

Foto: Pardubický kraj

Pardubický hejtman Martin Netolický (ČSSD) během on-line jednání s vládou

Podobně to vidí liberecký hejtman Martin Půta (SLK). Řešení, kdy by platila v každém regionu jiná omezení, by podle něj vedlo k chaosu. I on ale má podmínky.

„Je třeba připomenout, že do této situace dostala hejtmany vláda a Sněmovna, které nebyla schopna nalézt shodu na tom, že nouzový stav je potřeba prodloužit a za jakých podmínek. Vypisovat za takové situace vládě bianco šek v podobě prodloužení nouzového stavu bez změny některých opatření, nepovažuji za příliš rozumné,“ uvedl Půta.

Přehledně: Německo na hranici zpřísnilo. Jaká jsou pravidla pro vstup

Domácí

Královéhradecký hejtman Martin Červíček po sobotním tříhodinovém jednání s vládou uvedl, že přineslo poznání, že představa vlády je stále stejná: ponechat stávající opatření s výjimkou zákazu nočního vycházení bez smysluplných úprav. On sám věří ve společný postup v podobě vyhlášení nouzového stavu na 14 dní.

„Ale za předpokladu, že stávající opatření doznají smysluplných úprav,” uvedl. Premiér by se měl podle něj setkat v Poslanecké sněmovně se zástupci opozice, aby bylo zřejmé, že přijaté resumé bude akceptováno i Sněmovnou a také, že bude projednán pandemický zákon.

„Ten by měl nahradit stávající krizový, který je v tuto chvíli spíše politickou fraškou než účelnou legislativou,“ dodal Červíček.

Reklama

Výběr článků

Načítám