Hlavní obsah

Hejtmani budou s Emmerovou spolupracovat na síti nemocnic

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Hejtmani krajů souhlasili, že budou s ministryní zdravotnictví Miladou Emmerovou spolupracovat na vytvoření sítě nemocnic a dají své připomínky ke koncepci zdravotnictví, kterou chce ministryně předložit vládě v listopadu. Takový je výsledek jejich úterního setkání. Na ničem konkrétním se ale zatím nedohodli.

Foto: zoo Děčín

Preventivní opatření, zaplachtování voliér

Článek

"Musíme říci, jak bude síť nemocnic vypadat a co do ní bude spadat. Ráda bych, aby v nemocnici v každém okrese zůstalo zachováno 13 oborů a měla jsem jistotu, že tam budou i za rok, dva nebo za pět. Kdyby došlo k jejich přeměně na obchodní společnosti, mohl by se tento záměr narušit a tím i síť," prohlásila Emmerová.

V mnoha krajích již ale okresní nemocnice byly na akciové společnosti převedeny, protože dosud neexistuje zákon, který by je, tak jak je to běžné ve vyspělém světě, definoval jako neziskové organizace. Právě kvůli převodu nemocnic na obchodní společnosti se rozvířila velká debata.

"Nemohu krajům nařídit, aby pozastavily privatizaci nemocnic. Mohu jen vyslovit naléhavou žádost, aby to zvážily," řekla ministryně a zdůraznila, že nemá tendence znárodňovat to, co již má vlastníky.

Bendl: Jsme opět na začátku

"Nedomluvili jsme nic konkrétního, byla to první schůzka," poznamenal středočeský hejtman Petr Bendl (ODS). Připomněl, že hejtmani jednají v tomto volebním období již se třetím ministrem. "A znovu jsme na začátku. Za ta léta se problém zdravotnictví nehnul z místa," řekl Bendl.

Ministerstvo vypracuje metodiku pro tvorbu sítě zdravotnických zařízení a Parlamentu má být předložen návrh zákona o neziskových zdravotnických zařízeních.

Ministryně jednoznačně chce, aby síť zdravotnických zařízení byla kvalitní, dostupná všem a zajišťovala vysokou úroveň léčby.

Hejtman Moravskoslezského kraje Evžen Tošenovský uvedl, že až bude metodika hotová, znovu se hejtmani s ministryní sejdou. Kdy to ale bude, vzhledem k volbám, není jasné, a žádný termín stanoven nebyl.

O platech nejednali

Ministryně nemluvila s hejtmany o 14. platu pro zdravotníky. Nedávno ale slíbila předsedovi Lékařského odborového klubu Milanu Kubkovi, že zvýšení podporuje a udělá pro to maximum.

Hejtman Bendl vyslovil otázku "kdo to zaplatí, jestliže vláda o tom rozhodne?" Emmerová mu připomněla, že zdravotníci jsou placeni ze zdravotního pojištění a nikoli ze státního rozpočtu. Co nejdříve se chce proto poradit se svými kolegy ve vládě, jak zdravotníkům dát ze 14. platu 30 procent. Pokud se to podaří peníze by dostali před Vánocemi.

Reklama

Výběr článků

Načítám