Hlavní obsah

Hejtman Košta z ANO odmítá rezignovat, sundat ho chtějí vlastní zastupitelé

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomouc
Aktualizováno

Hejtman Olomouckého kraje Oto Košta (za ANO) odmítá rezignovat, ačkoliv ho k tomu v neděli vyzval vlastní zastupitelský klub. Zastupitelé za ANO spolu s krajským předsednictvem hnutí tvrdí, že Košta nezvládá řízení kraje. On to považuje za zástupný důvod.

Foto: ANO

Hejtman Olomouckého kraje Oto Košta (ANO)

Článek

„Výzvu k rezignaci jsem nepřijal. Důvody jsou jasné a zřejmé. Ty důvody, které mi byly dány na stůl, považuji za zástupné problémy, nikoliv za skutkovou podstatu věci,” uvedl Košta, který tvrdí, že s podobnou kritikou, jako jsou výtky uvedené v nedělní výzvě k jeho rezignaci, dosud nepřišel žádný z krajských zastupitelů či členů rady.

Zastupitelé Koštu kritizují také za to, že jako svého poradce zaměstnal předchozího hejtmana Jiřího Rozbořila z ČSSD, jež je vyšetřován v korupční kauze.

Pan Košta prostě neřídil kraj efektivně, odmítal spolupracovat s hnutím
šéf krajské organizace ANO Ladislav Okleštěk

Výzva k rezignaci od krajských zastupitelů a členů krajského předsednictva byla podle tiskové zprávy ANO jednomyslná.

„Jako nováček v politice měl pan doktor Košta k dispozici celý náš odborný tým, stáli za ním zastupitelé. Bohužel u něj nad smyslem pro povinnosti převládla nekoncepčnost, chaotičnost a neschopnost práce v týmu. Pan Košta prostě neřídil kraj efektivně, odmítal spolupracovat s hnutím,” uvedl v neděli večer krajský předseda ANO Ladislav Okleštěk.

Nástupcem by mohl být Okleštěk

„Pokud hejtman nevyslyší výzvu k rezignaci, budeme na nejbližším jednání zastupitelstva iniciovat jeho odvolání,“ řekl Právu Okleštěk. Zastupitelstvo se má sejít 27. února.

Za nástupce Košty navrhne hnutí ANO zřejmě Oklešťka. „Je to velmi pravděpodobné,“ řekl Právu v pondělí zdroj z hnutí ANO. Okleštěk je krajským radním a poslancem Sněmovny. Hnutí ANO má na post hejtmana nárok podle koaliční smlouvy.

ANO vede Olomoucký kraj v koalici se sociální demokracií a ODS. Lze předpokládat, že v této situaci se bude možným odvoláním hejtmana zabývat na své schůzi zastupitelstvo.

Reklama

Související články

Olomouckým hejtmanem byl zvolen Košta

Novým hejtmanem Olomouckého kraje byl v úterý na ustavujícím zasedání zastupitelstva zvolen podle očekávání lídr vítězného hnutí ANO Otto Košta. Koalici...

Výběr článků

Načítám