Hlavní obsah

Hegerova novinka se neujala, připlácení za výběr lékaře nemocnice neumožňují

Novinky, val
Praha

Je to již přes tři měsíce, kdy vešel v platnost metodický pokyn ministerstva zdravotnictví, který nemocnicím umožňuje nechat pacienty, aby si připlatili za výběr konkrétního lékaře, který provede určitý zákrok. Většina nemocničních zařízení se už v červnu vyjadřovala k této novince spíše zdrženlivě, názor nezměnila ani po čtvrt roce.

Foto: Profimedia.cz

O možnost zvolit si konkrétního lékaře prý nejeví zájem ani samotní pacienti.

Článek

Odmítavý postoj nadále zastává například pražská Bulovka. „Zatím jsme stále stejně zdrženliví. Postoj našich lékařů, primářů či přednostů se na toto téma nezměnil, tím myslím spíše zamítavý postoj. V současné ani v dohledné době o tom neuvažujeme,“ řekl Novinkám mluvčí nemocnice Martin Šalek.

Podle Martiny Štanclové z Thomayerovy nemocnice uplynula zatím příliš krátká doba na to, aby nemocnice posoudila, zda novinku zavede. „Jestli se některé nemocnice přidají od ledna, tak to bude docela brzo,“ dodala.

Jako první Královské Vinohrady

O připlácení si za lékaře neuvažuje ani Fakultní nemocnice Motol, jak Novinkám potvrdila její mluvčí Pavlína Danková. Také ve Všeobecné fakultní nemocnici službu zatím nevyužili, nicméně její ředitelka Dana Jurásková připustila, že se jí pacienti v budoucnu dočkají. „Diskutujeme, zda a jakým způsobem bude služba poskytována. Následně bude rozpracován vnitřní předpis, ve kterém budou stanoveny výkony, výše poplatku za volbu lékaře. Ceník bude zároveň obsahovat seznam jmen konkrétních lékařů, kteří mohou výkon provést,“ řekla Novinkám Jurásková.

Zřejmě jedním z prvních zařízení, kde si budou moci pacienti za lékaře připlatit, bude Fakultní nemocnice Královské Vinohrady, která už při zavádění metodického pokynu uvedla, že novinku zavede od září. Její mluvčí Lukáš Matýsek minulý týden řekl, že nemocnice skutečně počítá se zpřístupněním této služby během několika dní.

Zájem nemají nemocnice ani pacienti

Jak ale dodali zástupci Asociace českých a moravských nemocnic Jana Popovičová a Stanislav Fiala, bude tato nemocnice zřejmě spíše výjimkou. „Nemáme informace o tom, že by některá nemocnice AČMN službu zavedla. Stejně tak nemáme informace, že by mezi pacienty regionálních nemocnic byl o ni zájem,“ řekla.

Asociace navíc zdůrazňuje, že se v případě připlácení za výběr lékaře nejedná o právní předpis, nýbrž pouze doporučení ministerstva, což by mohlo vyústit v problémy. „Většina právníků se shoduje v tom, že případná úhrada za výběr lékaře nemá žádný právní podklad a mohla by být kvalifikována i jako bezdůvodné obohacení. Z toho důvodu AČMN nedoporučila nemocnicím v ní sdruženým umožňovat pacientům výběr lékaře za úplatu,“ tvrdí zástupci asociace.

Ministerstvo je v klidu

Ministerstvo si nevede statistiku, která zařízení se rozhodla možnosti využít, nicméně současný stav se podle mluvčího resortu Vlastimila Sršně dal očekávat, a to zejména kvůli tomu, že během prázdnin běžel v nemocnicích jiný režim než ve zbytku roku.

„Vzhledem k tomu, že tato možnost je poměrně čerstvá a každé zdravotnické zařízení se na to musí důkladně připravit, již od začátku jsme předpokládali, že se nebude jednat o masový jev,“ řekl Novinkám Sršeň.

Dodal, že některá zdravotnická zařízení nebudou moci tuto službu zavést nikdy, například kvůli kapacitním důvodům. „Lze předpokládat, že ji budou poskytovat v zásadě špičková zařízení a to v poměrně úzkém spektru oborů např. v oblasti porodnictví, ortopedie a podobně,“ tvrdí mluvčí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám