Hlavní obsah

Heger představil reformu zdravotnictví

– Praha
Novinky, jim

Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) se při představování zdravotnické reformy netajil, že se nechal inspirovat u zahraničních expertů. Reformu budou podpírat tři hlavní pilíře: definice nároku pacienta, kontrola vstupu nových technologií, regulace pojišťoven.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09)

Článek

„Když sem přijede zahraniční expert, říká, že potřebujeme základní reformy, nebo se hospodářsky nikam neposuneme, a jednou z těch dvou základních reforem je zdravotnická,“ uvedl tiskovou konferenci ve čtvrtek Heger.

V rámci prvního pilíře by se měly dostat do legislativy definice, na co má pacient nárok na úhradu z veřejného pojištění, a co už si může hradit sám. „Zprvu by si mohl pacient připlatit například na dražší čočky, posléze se bude sortiment rozšiřovat,“ uvedl Heger.

Dále by pak měla být jasně určena práva pacienta, aby byl chráněn před podřadnou péčí, chránit je však třeba podle ministra také lékaře, který z různých důvodů mnohdy nejlepší péči poskytnout nemůže. „Ze zahraniční zkušenosti vyplývá, že je lepší to veřejně přiznat, než říkat, že tady ty limity nejsou,“ poznamenal Heger.

Veškeré úspory na platy

Ministr zdůraznil, že již vydal pokyn ředitelům nemocnic, aby veškeré uspořené prostředky v letošním roce investovali do platů zdravotníků. Pomoci by jim mělo také opatření, které by mělo regulovat vstup nových technologií na trh. „České zdravotnictví se v posledních letech vyvíjelo velmi rychle, ale ty peníze šly hlavně do nových technologií a na mzdy se poněkud zapomnělo. Teď je třeba myslet zase na platy,“ řekl Heger. Podle něj se kontrolou vstupu nových technologií dají ušetřit miliardy.

Ministerstvo si chce v budoucnu došlápnout také na fungování pojišťoven. Podle něj často nenaplňovaly své poslání, nechovají se ideálně a také je zatím nelze volat k odpovědnosti. Ještě během ledna by měla jít do vlády ke schválení novela zákona, která určí maximální ceny nebo stanoví úhradové mechanismy.

Heger chce také změnit systém přerozdělování peněz v pojišťovnách. Některé pojišťovny, které mají zdravější pacienty středního věku, jsou mnohem bohatší než jiné, které pojišťují například důchodce. Na přerozdělování by měla vydělat nejvíce VZP, která se podle Hegera stará zejména o starší pojištěnce anebo hradí léčbu těžce nemocných či raněných.

Další úspory chce resort hledat například ve zpřísnění výběrových řízení, stanovení referenčních cen, podle nichž se bude možné řídit. Vedle toho prý zvyšuje tlak na pojišťovny, aby síť poskytovatelů už nerozšiřovaly a zbylo tak více peněz na nemocnice. „Nemocnicím jsme dali možnost snížit péči o pět procent,“ řekl Heger s tím, že ušetřené prostředky by opět měli poznat zdravotníci na výplatních páskách.

Mladé lékaře čeká změna vzdělávacího systému, který je má například osvobodit z pětiletého úvazku k jednomu oboru. „Celkově by se vzdělávání doktorů mělo podobat duchu vysokoškolského vzdělávání,“ řekl Heger. Doplnil, že v budoucnu by také rád zvýšil kompetence zdravotních asistentek, které sice mají maturitu, ale jejich uplatnění je velmi obtížné.

Kromě jiného Heger potvrdil, že resort zvýší poplatek za noc v nemocnici ze 60 na sto korun, což by se mělo uvést v platnost nejpozději 1. září. Platit by se nově mělo 30 korun za celý recept, nikoli za každou položku na receptu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám