Hlavní obsah

Heger představil úhradovou vyhlášku, rozsah péče má zůstat stejný

Právo, Novinky, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) představil ve čtvrtek úhradovou vyhlášku zdravotnictví pro příští rok. Zdravotní péče na základě vyhlášky zůstane v rozsahu letošního roku, řekl Heger.

Foto: Václav Pergl, Právo

Ministr zdravotnictví Leoš Heger (vpravo) se svým náměstkem Petrem Noskem

Článek

Spolu s ministrem představil vyhlášku náměstek pro zdravotní pojištění Petr Nosek. Heger uvedl, že norma pracuje s podklady ministerstva financí a zdravotních pojišťoven.

„Vyhláška počítá se snížením nákladů zhruba o 2,1 miliardy korun oproti původně plánovaným šesti miliardám. To znamená, že zdravotní péče zůstane zachována zhruba ve stejném objemu a kvalitě jako je tomu letos,“ řekl Právu ministr.

Vyhláška by podle něj neměla systém zadlužit, byť přiznal, že nepochybně dojde k čerpání rezerv pojišťoven.

Novou vyhláškou chce donutit zdravotníky, aby využili všech rezerv v systému. Jestliže třeba praktičtí lékaři, ambulantní specialisté, domácí zdravotní péče dostanou v příštím roce stejně jako letos, pak méně peněz dostanou nemocnice. Pokud ale bude schválen zákon o veřejném zdravotním pojištění, který předpokládá zvýšení poplatků za den v nemocnici ze 60 na 100 korun, pak navíc dostanou 750 miliónů korun. Heger se domnívá, že nemocnice mohou část péče přenést do ambulancí a tím si otevřít prostor pro hospitalizaci. Ambulantní péče je totiž mnohem lacinější.

"Platy se mohou mírně zvednout"

„Když nemocnice ušetří na nákladech, pak teoreticky je možné mírně navýšit platy,“ řekl ministr. Celkově ale nepředpokládá, že by zdravotníci byli s vyhláškou spokojeni, protože poprvé po letech dostanou na léčení o 2,1 miliardy korun méně. Pro pacienty to ale podle Hegera nebude nic znamenat, protože objem péče se nesníží.

Ministr zároveň připomněl, že mzdy lékařů se momentálně pohybují zhruba na dvojnásobku republikového průměru. Právě nízké mzdy, jsou jedním z klíčových faktorů, kvůli nimž vyhrožuje ke konci roku odchodem několik tisíc lékařů.

Výpovědi začnou podávat v pondělí

Nespokojení lékaři začnou podávat výpovědi od pondělí 29. listopadu, rozhodlo o tom ve čtvrtek vedení druhého největšího odborového hnutí - Lékařského odborového klubu (LOK).

Lékaři mají také podepisovat dohodu o vzájemné solidaritě, v níž mimo jiné potvrdí, že výpověď neodvolají. LOK bude výpovědi fyzicky doručovat zaměstnavatelům od 27. do 31. prosince.

Asociace nespokojena

Asociace českých a moravských nemocnic ale s vyhláškou spokojena není. „Může vést u menších nemocnic k zániku oborů nebo celých zařízení,“ uvedl Eduard Sohlich, předseda asociace. Reagoval tak na vystoupení Hegera na probíhajícím sjezdu Odborového svazu zdravotnictví, kde ministr řekl, že nemocnice možná novou vyhláškou přijdou na to, že některé hospitalizace jsou zbytečné a pacient nemusí v nemocnici ležet.

Riziko podle Hegera ale představuje odchod lékařů z nemocnic. To už deklarovalo 4000 ze 16 000 nemocničních lékařů. „Pokud z výzvy neustoupí, pak by bylo riziko uzavření některých menších oddělení velké. Potom by kraje a ministerstvo musely hledat způsoby jak péči koncentrovat,“ řekl Heger odborářům. Dvě stě delegátů tam zastupuje čtyři stovky odborových organizací z nemocnic a dalších zdravotnických zařízení a ústavů.

V ČR už pracuje 2500 cizích lékařů

Podle odhadu České lékařské komory v ČR už pracuje asi 2500 zahraničních lékařů. Pokud dojde k hromadnému odchodu českých lékařů z nemocnic, pak nemocnice budou na cizincích závislé.

Podle odhadu České lékařské komory v ČR už pracuje asi 2500 zahraničních lékařů. Pokud dojde k hromadnému odchodu českých lékařů z nemocnic, pak nemocnice budou na cizincích závislé.

Podle prezidenta komory Milana Kubka z ČR navíc odcházejí slovenští a polští lékaři, kteří dosud tvořili mezi zahraničními lékaři většinu. „V jejich zemích totiž platy lékařů výrazně stouply,“ uvedl Kubek. Ministr Heger ale doufá, že i když čeští lékaři přidáno nedostanou na požadovaných 1,5násobek průměrného platu v zemi pro začínajícího lékaře (35 000 Kč měsíčně) a trojnásobek pro zkušeného lékaře (72 000 Kč), většina jich zůstane a výpověď nepodá.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám