Hlavní obsah

Heger chce, aby povinné lékařské prohlídky platil zaměstnavatel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) chce v rámci reformy dosáhnout toho, aby pracovníkům platil veškeré povinné zdravotní prohlídky jejich zaměstnavatel, nikoli pojišťovny, uvedla v neděli Česká televize. Návrh má podle ní podporu koalice, vláda jej chce prosadit na podzim.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09)

Článek

Heger hodlá tímto opatřením pojišťovnám ušetřit přes 100 miliónů ročně. "Je to samozřejmě věc, která zdražuje práci, ale je to tak zvykem ve všech zemích," prohlásil ministr.

Za správné rozhodnutí to označil zdravotnický expert Věcí veřejných Jiří Štětina. "Zvýší to motivaci zaměstnavatelů vytvářet pracovní podmínky pro své zaměstnance tak, aby minimalizovali zdravotní rizika," uvedl k tomu poslanec ODS Marek Šnajdr.

Firmám se ministrův záměr nelíbí. Podle ČT tvrdí, že když jim stát nařizuje povinné prohlídky pro zaměstnance, měl by se na jejich placení také podílet. "Jestliže už na podnikatele začátkem ledna dopadl týden nemocenské navíc, což jsou obrovské náklady, tak to je další věc, která by výrazně zhoršila podnikatelské prostředí," řekl prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák.

Jen za preventivní prohlídky zaměstnanců Českých drah (ČD) by zdravotní pojišťovny ušetřily přes 30 miliónů ročně. ČD připouštějí, že budou platit prohlídky ze svého. "Prohlídky jsou stanoveny vyhláškami státu, takže prostředky asi budeme muset vynaložit," řekl mluvčí Českých drah Petr Šťáhlavský.

Reklama

Výběr článků

Načítám