Hlavní obsah

Havlovi přijel na pohřeb i Alain Delon, pojilo je dávné přátelství

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Mezi smutečními hosty, kteří se v pátek zúčastnili státního pohřbu bývalého prezidenta Václava Havla, byl také slavný francouzský herec Alain Delon. Legendární herecký idol se s českým politikem, dramatikem a disidentem přátelil dlouhá léta. Do Prahy přiletěl s oficiální francouzskou delegací vedenou prezidentem Nicolasem Sarkozym.

Foto: Stoyan Nenov, Reuters

Francouzský herec Alain Delon na pohřbu Václava Havla.

Článek

Havel se s Delonem poprvé setkal počátkem roku 1990, kdy se první polistopadový prezident účastnil slavnostní akce v pařížském divadle s vybranými francouzskými herci. Byl mezi nimi právě i Delon, který tehdy na Havlovu adresu řekl: "Váš prezident na mne působí velmi kladným dojmem a skutečnost, že člověk jeho formátu je prezidentem Československa, je pro vaši zemi velká šance."

Oba milovníci filmu a divadla se pak setkali také o tři roky později, kdy byl Delon jedním z čestných hostů pražského Plesu v Opeře. Herec byl zároveň i pravidelným dárcem fondu Společnosti Olgy Havlové. Sympatie prezidentského páru si pak Delon vysloužil také tím, že Havlovu druhou choť Dagmar označil za nejkrásnější první dámu.

Delon byl proto také jedním z prvních, který rodině zesnulého zaslal kondolenci.

Herec Alain Delon (1935) je držitelem několika prestižních filmových ocenění včetně Césara, Zlaté palmy z Cannes či Zlatého glóbu. Zazářil například ve snímcích Policajt, Červený kruh, Pan Klein, Náš příběh, Gepard, uznání si získal také film italského režiséra Luchina Viscontiho Rocco a jeho bratři, kde si Delon zahrál s Annie Girardotovou.

Počátkem 90. let byl Delon jmenován rytířem francouzské Čestné legie. V roce 2005 pak byl povýšen do hodnosti důstojníka Čestné legie za osobní přínos světovému filmovému umění.

Reklama

Související témata:

Související články

Pro zpěvačku Suzanne Vega byl Havel poklad

Mezi smutečními hosty na posledním rozloučení s Václavem Havlem nebude v pražské Lucerně chybět americká zpěvačka Suzanne Vega. Že se Pocty Václava Havla...

Výběr článků

Načítám