Hlavní obsah

Havlíček: Vláda chce přispět na zvýšené ceny energií 800 tisícům domácností

Vláda chce pomocí takzvaných energetických šeků přispět na výdaje za zdražující se elektřinu zhruba 800 tisícům nízkopříjmových rodin. Zaplatit jim plánuje kolem poloviny částky za zvýšené náklady. Vyplácet by mohla začít již v listopadu. V neděli to řekl v pořadu České televize Otázky Václava Moravce ministr průmyslu a obchodu a dopravy Karel Havlíček (za ANO).

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr dopravy Karel Havlíček

Článek

Domácnosti by podle Havlíčka mohly platit v příštím roce v průměru o 1500 až 2000 korun ročně navíc. Šeky by byly zhruba na polovinu této částky. "V tomto případě by se mohlo jednat maximálně o nízké miliardy," prohlásil Havlíček.

Krátkodobý plán na pomoc domácnostem potenciálně ohroženým energetickou chudobou bude podle něj hotový do několika týdnů. V říjnu by ho mohla schválit vláda, v listopadu by již stát mohl doručovat peníze lidem.

Na počátku října se však v Česku uskuteční volby do Poslanecké sněmovny, po kterých se může složení kabinetu změnit.

Za inflaci nemůžeme, bránil se Babiš při interpelacích

Domácí

Za pravdu mu dal částečně šéf pirátských poslanců Jakub Michálek. "Nějaká forma sociální podpory těch nejslabších vrstev obyvatelstva je žádoucí," uvedl. Zatím ale nezná detaily vládního plánu.

Podle lidovce Jana Bartoška by pak stát měl přispívat na energie jinak, například skrze doplatek na bydlení. Řešení prostřednictvím šeků Česko podle šéfa poslanců KDU-ČSL vrací do dob přídělového systému. Systém se prodraží a je komplikovaný.

Okamura: Druhé housle nikomu hrát nebudeme

Domácí

Podle poslance SPD Radima Fialy by zatím Česko nemělo přistupovat k náhradám lidem za zdražování, stát by měl naopak "zrušit zelenou ideologii" a jednat o tom s Evropskou unií.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám