Hlavní obsah

Havlíček: Státní zaměstnanci by se měli testovat od 10. března

Aktualizováno

Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) po dohodě s premiérem Andrejem Babišem (ANO) navrhne vládě povinné testování státních zaměstnanců od 10. března. Povedlo se podle něj dobře zahájit testování ve firmách, potvrzeny jsou také dodávky samotestů na příští týden.

Foto: ČTK

Ministr průmyslu a ochodu a dopravy Karel Havlíček (za ANO)

Článek

"Na základě toho, že se nám podařilo dobře rozjet obrovskou logistickou akci a zapojili jsme podniky do povinného testování, a dále na základě potvrzených dodávek samotestů na příští týden jsem jednal s premiérem, který podporuje, abychom na vládě navrhli povinné testování pro státní zaměstnance od 10. března," uvedl Havlíček.

Povinné testování ve středu začalo v podnicích nad 250 zaměstnanců. Firmy ho musejí u všech pracovníků dokončit do 12. března. Společnosti s 50 až 249 zaměstnanci mají povinné testování zahájit v pátek a dokončit ho 15. března.

Schillerová: Nemůžeme zavřít průmysl, budeme povinně testovat

Domácí

V současné době není testování závazné pro lidi, kteří pracují z domova. Nevztahuje se ani na příspěvkové, veřejné či veřejnoprávní instituce, podle ministerstva průmyslu a obchodu se jim ale podobný postup jako například v průmyslových firmách doporučuje.

Vláda podnikům nyní přednostně doporučuje antigenní testování provedené závodním nebo externím lékařem, případně mobilními zdravotními týmy. V takovém případě je testování plně hrazeno ze zdravotního pojištění. Povoleno je také samotestování prostřednictvím schválených testů. Jejich seznam ministerstvo zdravotnictví pravidelně aktualizuje.

Zatímco na začátku týdne výčet čítal asi dvacítku dodavatelů, dnes je jich už na pět desítek. Na samotesty stát firmám a živnostníkům prostřednictvím úlev ze zdravotního pojištění přispívá 60 korun na test, maximálně ale na čtyři testy na zaměstnance za měsíc. Povinné je testování jednou týdně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám