Hlavní obsah

Havel zůstává bez renty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Poslanci si na bývalého prezidenta republiky Václava Havla vzpomněli příliš pozdě, než aby stačili k termínu jeho odchodu z funkce přijmout zákon upravující penzi pro exprezidenty. Měli tak učinit na čtvrtečním zasedání Sněmovny. Pro vládní návrh zákona však zvedlo ruku jen 58 poslanců ze 185 přítomných.

Foto: Josef Zajíc

Výstavní prostory jsou krásné.

Článek

Zákon měl začít platit od 1. května. Jako první ho měl využít právě Václav Havel, kterému skončil mandát 2. února. Po svém odchodu z Pražského hradu má Václav Havel další tři měsíce nárok na limuzínu s ochrankou - stejně jako třeba premiér nebo předsedové obou komor Parlamentu. Nárok měl i na odstupné - přes osm set tisíc korun. Po této lhůtě mu zatím nárok na rentu, kancelář, auto či ochranku nevzniká.

Ministři poslali do Sněmovny návrh vicepremiéra Pavla Rychetského, který postavení exprezidentů upravuje. Podle něj by bývalé hlavě státu náležela doživotní renta, pětiletý nárok na policejní ochranku, auto i kancelář, kde se počítá s měsíční částkou na nájemné ve výši 40 tisíc korun. Renta se podle návrhu skládá ze zdanitelného platu ve výši 69 700 korun a paušální nezdanitelné náhrady na různé výdaje ve výši 46 500 Kč měsíčně.

Ministerstvo vnitra, pod nějž spadá ochrana ústavních činitelů, uvažuje o jednorázovém výdaji 7,52 miliónu korun na nákup dvou aut. Opakované výdaje na hovorné, cestovní a provozní náklady (pohonné hmoty a opravy) se odhadují na 1,36 miliónu korun.

Reklama

Související témata:

Související články

Havel musí do května úřadovat pouze za své

Odcházející Václav Havel, který hledá kancelář pro budoucí působení, bude muset ze začátku sáhnout do své kapsy a provoz spolu s případnými zaměstnanci platit...

Výběr článků

Načítám