Hlavní obsah

Havel by podporoval Schwarzenberga, tvrdí bývalí spolupracovníci exprezidenta

Bývalí spolupracovníci a přátelé Václava Havla se ohradili proti výrokům neúspěšného kandidáta na prezidenta Jana Fischera, že si Karel Schwarzenberg přivlastňuje odkaz Václava Havla. Sdělili, že na to má Schwarzenberg plné právo. Havel by ho podle nich jistě podporoval.

Foto: Milan Malíček, Právo

Karel Schwarzenberg

Článek

Prohlášení podepsali například Ladislav Špaček, Ivo Mathé, Věra Čáslavská, Martin Palouš, Vladimír Hanzel nebo Eda Kriseová. Celkem je pod dokumentem 30 podpisů.

"Již před listopadem 1989 Václava Havla pojily s Karlem Schwarzenbergem – především na základě jeho působení v Mezinárodním helsinském výboru – přátelství a vzájemná úcta. Václav Havel vrcholně oceňoval jeho působení v postavení svého poradce a kancléře v období, kdy byl československým prezidentem. Později plně podporoval jeho rozhodnutí kandidovat na senátora i ochotu přijmout funkci ministra zahraničních věcí," uvedli podepsaní Havlovi spolupracovníci.

Fischer v pondělí v prohlášení uvedl, že Schwarzenberg si odkaz prvního porevolučního prezidenta přivlastňuje. [celá zpráva]

Fischer: Schwarzenberg si Havlův odkaz přivlastňuje

„Příznivci Karla Schwarzenberga se zaštiťují jménem Václava Havla. Musím však říci, že s tímto přivlastňováním si památky vůdce sametové revoluce v kampani hluboce nesouhlasím. A hlavně odsuzuji hrubý faul, jímž byl tlak na nezávislé kandidáty, aby odstoupili ve prospěch Karla Schwarzenberga. Vážně pochybuji, že by náš první polistopadový prezident schválil tento atak vládního kandidáta na kandidáty občanské společnosti,“ píše Fischer v prohlášení.

Havlovi bývalí spolupracovníci vyjádřili Schwarzenbergovi podporu. "Plně proto podporujeme Karla Schwarzenberga jako kandidáta na funkci prezidenta republiky, stejně, jako by jej podle našeho nejhlubšího přesvědčení podporoval i Václav Havel," doplnili.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám