Hlavní obsah

Hasiči: Třetina památek nevyhovuje

Právo, Matěj Říha

Hasiči vloni odhalili nedostatky v protipožárním zabezpečení u třetiny českých památek. Proti minulým rokům ale počet zjištěných problémů klesl.

Foto: HZS Moravskoslezského kraje

V třinecké části Guty shořel v roce 2017 dřevěný kostel z 16. století. Významná památka byla prakticky zničena.

Článek

Rozsáhlé kontroly začaly v roce 2015 jako reakce na požár chaty Libušín na Pustevnách. Tato národní kulturní památka shořela o rok dříve kvůli zanedbané opravě komína. Hořely ale i další historicky cenné objekty, a tak vláda přijala usnesení, které hasiče ke kontrolám zaúkolovalo.

Hasiči od té doby zkontrolovali tisícovku hradů, zámků, kostelů a dalších objektů, loni jich bylo 230. Zpočátku byly nedostatky v zabezpečení častější. V roce 2016 se vyskytly u dvou třetin a o rok později u více než poloviny kontrolovaných památek.

Nedozírné historické škody. V Krnově vyhořela národní kulturní památka, textilka Karnola

Krimi

„Požární ochrana kulturních památek se za těch pět let velmi výrazně zlepšila. Počet nedostatků klesá,“ řekl Právu náměstek generálního ředitele hasičů Daniel Miklós.

Mezi hlavní problémy památkových objektů po celou dobu kontrol patřilo, že nebyly dostatečně prováděny pravidelné preventivní požární prohlídky, chybělo nebo bylo špatné označení nouzových východů, směrů úniku, rozvodných zařízení elektrické energie, hlavních vypínačů elektrického proudu či uzávěrů vody a plynu.

Další dílčí problémy pak byly s rozmístěním a funkčností hasicích přístrojů. Za klíčovou hasiči považují instalaci systémů, které mají případný požár památky rozpoznat. A také včas a rychle hasiče varovat, že se něco děje.

Devět, osm a tři a půl roku vězení. Soud potvrdil tresty za vypálení vzácného kostela v Třinci

Krimi

„Aby mohly jednotky vyrazit na přesně určené místo. Zároveň aby měly informace o tom objektu, aby věděly, jak se tam dostat, kde jsou nejlepší cesty, kde jsou hydranty, kde jsou hasicí přístroje, a také to, kde jsou umístěny ty nejcennější památky, abychom je dostali zavčas ven,“ popsal Miklós.

Pomáhá elektronika

Národní památkový ústav (NPÚ) hájí zabezpečení sto devíti vzácných objektů, které má na starosti. Podle mluvčí Jany Hartmanové jsou všechny památky vybaveny hasicími přístroji a jejich zaměstnanci také absolvují pravidelná cvičení.

„Prověřují například dostupnost požární vody včetně její dopravy, dojezdové časy, přístupnost objektu či možnosti ustavení výškové techniky a její dosah,“ popsala Právu Hartmanová.

Požárem poničený zámek v Horním Maršově památkou zůstane

Domácí

Nejcennější památky jsou navíc vybaveny elektronickou požární signalizací. Tímto systémem chce NPÚ postupně vybavit i další objekty, když přijde na řadu jejich obnova.

Za příkladné památkáři považují zabezpečení státního hradu a zámku Bečov nad Teplou, kde je zpřístupněna jedna z nejvzácnějších a nejdražších českých movitých památek: relikviář svatého Maura.

„Byl zde vybudován unikátní systém protipožární nádrže s rozvody, které vedou celým areálem a umožňují v případě požáru velice rychlý a efektivní zásah. Finanční náklady na vybudování tohoto systému přesáhly deset milionů korun,“ doplnila Hartmanová.

Požáry památek v ČR
2. dubna 2002 – Plameny zničily dřevěný kostel svaté Kateřiny v Ostravě-Hrabové ze 16. století.
30. ledna 2003 – Vyhořel zámek v Zahrádkách u České Lípy.
29. srpna 2003 – V kostele kladrubského kláštera na Tachovsku poničil požár v té době restaurovaný barokní oltář svatého Benedikta.
15. dubna 2005 – Požár zničil bývalou sýpku a přilehlou čtvrtou bránu gotického hradu Pernštejn na Brněnsku.
7. září 2011 – Opuštěnou budovu bývalého pivovaru v Jindřichově Hradci, která je součástí památkově chráněného zámeckého areálu, poškodil požár.
3. března 2014 – Na Pustevnách v Beskydech hořela chata Libušín z roku 1899 navržená architektem Dušanem Jurkovičem.
11. října 2016 – Střechu jedné z budov zámeckého areálu v Plumlově na Prostějovsku zasáhl v noci požár, škoda byla vyčíslena na pět milionů korun.
2. srpna 2017 – V třinecké části Guty shořel dřevěný kostel Božího těla, který pocházel z 16. století. Velká část jeho vybavení byla původní a byly v něm i obrazy z 16. století.
20. prosince 2017 – V Krnově na Bruntálsku zachvátil požár budovu bývalé textilky Karnola. Bývalá přádelna s dílnou vzorkovny z roku 1900 byla vyhlášena národní kulturní památkou v únoru 2010. V budově je historicky cenná vzorkovna, v níž požár nejvíce řádil.
2. července 2018 – V Dolních Studénkách na Šumpersku pohltil požár střechu bývalého zámku Třemešek. Dvoupatrový objekt je památkou renesanční architektury z roku 1587, byl přestavěn v letech 1857 až 1863.
19. srpna 2018 – V Horním Maršově na Trutnovsku vzplál nevy- užívaný a chátrající barokní zámek.
Zdroj: ČTK, mar

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám