Hlavní obsah

Hasiči kontrolují zemědělce kvůli častým požárům na polích

Právo, Rudolf Voleman

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hasiči v Karlovarském kraji začali v souvislosti s častými požáry s kontrolami zemědělců na polích. „Zemědělci musí při sklizni na polích dodržovat několik opaření, aby zamezili vzniku požáru. Příslušníci státního požárního dozoru se nyní na dodržování těchto opatření zaměří,“ uvedl mluvčí karlovarských krajských hasičů Martin Kasal.

Foto: HZS KK

Jen v pondělí vyjížděli hasiči ke 199 požárům. Je to nejvíc za posledních pět let.

Článek

Kontroly souvisejí s nařízením hejtmana Karlovarského kraje, který na celém území vyhlásil dobu zvýšeného nebezpečí vzniku požárů. V posledních dnech likvidovali hasiči požáry polí u Dolních Dvorů a Plesné na Chebsku a u Hradiště či u Veselova na Karlovarsku.

„Kromě statisícových škod na samotném obilí mají tyto události ještě další společný ukazatel. Příčinou vzniku těchto požárů je zemědělská technika při sklizni na polích,“ poznamenal Kasal.

Zmiňované nařízení hejtmana zahrnuje kromě zákazu rozdělávání ohňů a pořádání ohňostrojů i opatření pro zemědělce. „Konkrétně dle tohoto nařízení musí být zemědělská technika vybavena lapači jisker, během prací na poli musí kromě kombajnů mít zemědělci k dispozici i další techniku na rozorání pole tak, aby vznikl ochranný pruh,“ uvedl mluvčí hasičů.

To ale není všechno. „Zemědělci musí mít kromě hasicího přístroje dodaného výrobcem zemědělské techniky ještě další hasicí přístroj s minimálním objemem hasiva devět litrů a také přímo na poli zásobník s vodou s minimálním objemem dva tisíce litrů například v podobě fekálního vozu, a to s trvale přítomnou obsluhou. Tato opatření mají minimalizovat vznik a hlavně rozšíření požáru na polích,“ konstatoval Kasal.

Foto: HZS KK

Hasiči začnou kvůli častým požárům kontrolovat zemědělce.

Kvůli suchu a při rozfoukání větrem se požáry rychle šíří. Od jejich vzniku do příjezdu hasičů jsou často již na plochách v tisících metrech čtverečních.

„Přitom včasné zabránění šíření nebo alespoň zpomalení šíření ze strany zemědělců může právě dodržováním těchto opatření výrazně pomoci rychlému zdolání požárů,“ poznamenal Kasal. Během likvidace několika požárů polí v posledních dnech hasiči podle něj zjistili, že zemědělci tato opatření vycházející z nařízení kraje nedodržují.

„Proto se nyní příslušníci Státního požárního dozoru zaměří na jejich dodržování a namátkově budou kontrolovat přímo na polích během sklizně, zda je vše v souladu s uváděným nařízením. Kontroly hasičů začínají okamžitě a v případě zjištění porušení hrozí fyzickým osobám postih jako přestupek, právnické osoby a podnikající fyzické osoby pak lze postihovat za správní delikt,“ uzavřel Kasal.

Reklama

Výběr článků

Načítám