Hlavní obsah

Hasiči dovezli do Chorvatska humanitární pomoc po zemětřesení

Hasiči dopravili do Chorvatska humanitární pomoc poskytnutou Českou republikou. Čeká je vykládka a návrat domů. Hasičský záchranný sbor ČR to ve čtvrtek uvedl na Twitteru. Zemi zasáhlo v úterý zemětřesení o síle 6,2 stupně, bylo znát i v ČR. Česko poslalo balkánské zemi vybavení za zhruba pět milionů korun, mimo jiné stany, spací pytle nebo osvětlovací techniku. Čtyři nákladní automobily s pomocí vyjely z Česka ve středu odpoledne.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Chorvatsku pátrají po obětech zemětřeseníVideo: Reuters

 
Článek

O pomoci rozhodlo ministerstvo vnitra. Obsahuje 600 lehátek s matracemi, 1200 spacích pytlů, 1200 přikrývek, deset elektrických topidel a osvětlovací systémy. Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) v úterý na Twitteru informoval o tom, které věci Chorvatsko požadovalo. O možné pomoci telefonicky mluvili premiéři obou zemí Andrej Babiš (ANO) a Andrej Plenković. Pomoc nabídly i další země a rovněž Evropská komise.

Chorvatsko zasáhly další otřesy

Evropa

Zemětřesení udeřilo v úterý po poledni 46 kilometrů od Záhřebu. Podle chorvatské televize HRT seizmologové intenzitu určili na 6,2 stupně. Chvíli předtím registrovali otřes o síle 4,1 stupně. Podle chorvatských médií si zemětřesení v nejvíc zasažené oblasti vyžádalo nejméně sedm mrtvých a mnoho zraněných, způsobilo i velké materiální škody. Záchranáři v troskách dál pátrají po možných zavalených lidech. V nejpostiženější oblasti měst Sisak, Petrinja a Glina vyvolávají strach následné záchvěvy. I když jsou slabší, mohou způsobit další škody na budovách s již narušenou statikou. Experti upozorňují, že některé otřesy mohou být opět silné.

České úřady neinformovaly, že by mezi oběťmi byli i čeští občané. Na českou ambasádu v zemi se ani podle informací ministerstva zahraničí zatím nikdo neobrátil s problémy.

Veřejnou sbírku na pomoc Chorvatsku vyhlásila humanitární organizace ADRA. Peníze ze sbírky půjdou především na zajištění ubytování pro rodiny, které ztratily domov. ADRA Chorvatsko počítá s vyčleněním 15 000 dolarů (320 000 Kč) pro prvotní pomoc. Tato částka se navýší o peníze vybrané ve veřejné sbírce.

Lidé mohou do veřejné sbírky na pomoc Chorvatsku přispět na čísle účtu 66888866/0300, variabilní symbol 511.

Reklama

Výběr článků

Načítám