Hlavní obsah

Hašek zahájil boj o post šéfa ČSSD, ve své vizi odmítl zadlužování státu

Právo, Novinky, jov, jim

Šéf Asociace krajů Michal Hašek se zhurta pustil do kampaně za zvolení předsedou ČSSD. Jeho prvním želízkem v ohni je dokument s názvem „Desatero ČSSD nové generace“. Pod materiál připojila podpis řada osobností strany, mimo jiné tři místopředsedové Zdeněk Škromach, Milan Urban a Roman Onderka, nebo také všichni hejtmani - až na středočeského Davida Ratha. Hašek zaujal zejména proklamací, že dluhy nejsou v sociálním státě dlouhodobě udržitelné.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jihomoravský hejtman Michal Hašek před jednáním s TOP 09

Článek

„Jedná se o první krok, kterým se snažím nastínit vizi a principy, s nimiž kandiduji na předsedu ČSSD. Začínají okresní konference a já chci, aby všichni členové ČSSD i česká veřejnost znali moje priority. Jsem vděčný za podporu, které se mi již dostalo,“ řekl Právu k desateru Hašek. Dokument prý zpracoval sám, obsahově ho však podle svých slov konzultoval s několika stranickými kolegy.

V materiálu, který má Právo k dispozici, Hašek volá po vstupu nové generace komunálních a regionálních politiků do vedení oranžových. „Budoucí vítězství nevybojují politické myšlenky minulosti,“ píše se v desateru.

ČSSD musí dle dokumentu být stranou, která nestaví jen na kritice pro kritiku. „Naší politikou nemůže být pouhé čekání na chyby a přešlapy vlády. Musíme přicházet s vlastními řešeními a nesmíme se bát navrhovat či podporovat i nepopulární opatření, pokud pomohou řešit problémy státu a společnosti,“ míní Hašek.

"Sociální stát nelze živit z dluhů"

Pokud jde o sociální stát, podle desatera není jeho financování pomocí zadlužování dlouhodobě udržitelné. Hašek proto volá po efektivním sociálním modelu 21. století. V této souvislosti označil za netolerovatelné zneužívání sociálních dávek.

Kandidát na šéfa největší opoziční strany se také domnívá, že dluhy nesmí být politikou ČSSD: „Politika ČSSD ve vztahu k veřejným rozpočtům musí být zodpovědná a konstruktivní a musí vycházet z dlouhodobé dynamické rovnováhy příjmů a výdajů. Dluhy nejsou politikou ČSSD nové generace!“ Oranžoví by se podle Haška měli postavit i na stranu živnostníků a malých firem.

Vedle toho chce Hašek protlačit na kandidátky více žen a lidí z řad nezávislých odborníků či aktivistů, důraz dále kladl na slušnost a pracovitost, přičemž vytkl předchozí garnituře Lidového domu, že rozdělovala novináře na hodné a zlé. Distancoval se rovněž od stran s pochybnou minulostí, populistů a extremistů, pro posílení koaličního potenciálu je podle něj třeba hlavně dodržovat dohody.

Reklama

Související články

Sobotka představil plán "velké dekády ČSSD"

Úřadující šéf ČSSD Bohuslav Sobotka stejně jako jeho rival v klání o post předsedy oranžových, jihomoravský hejtman Michal Hašek, nabídl v pátek vizi, kam by...

Výběr článků

Načítám