Hlavní obsah

Hašek: Z vlády by měl okamžitě odejít také Vondra

Právo, Jiří Ovčáček

První místopředseda ČSSD Michal Hašek v pátek uvedl, že rezignace Víta Bárty (VV) na ministerskou funkci nemůže být jediným vyústěním vládní krize. Okamžitě odejít z vlády by podle něj měl i ministr obrany Alexandr Vondra (ODS) spojený s kauzou Promopro.

Foto: Milan Malíček, Právo

Michal Hašek (ČSSD)

Článek

„Měl by okamžitě odejít,“ řekl v pátek Hašek Právu k Vondrovi. Upozornil přitom, že požadavek na jeho rezignaci kvůli kauze Promopro prosazuje soc. dem. dlouhodobě. Pokud jde o VV, ty podle Haška ztratily legitimitu k vládnutí jako celek.

Druhý muž soc. dem. proto zastává tvrdé stanovisko, že by z exekutivy, tedy nejen z vedení ministerstev, ale i z postů náměstků a vysokých státních funkcí měli odejít všichni, kdo jsou spojeni s bezpečnostní agenturou ABL. „Z exekutivy by měli odejít všichni, kdo mají něco společného s ABL,“ řekl Hašek.

Pokud se premiér Petr Nečas (ODS) k takové „antiABL“ čistce nerozhodne, je Hašek připraven razantně prosazovat návrh na hlasování o vyslovení nedůvěry vládě. Takový krok soc. dem. podle prvního místopředsedy zváží i za situace, pokud Nečas po rekonstrukci kabinetu nepožádá Sněmovnu o vyslovení důvěry.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám