Hlavní obsah

Hašek popřel údajnou dohodu o rozdělení moci se Sobotkou

Právo, Jiří Ovčáček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Kandidát na předsedu ČSSD Michal Hašek ve čtvrtek popřel údajnou dohodu o rozdělení moci v největší opoziční straně se svým rivalem Bohuslavem Sobotkou. Spekulaci, že na základě údajné dohody přepustí křeslo předsedy ČSSD Sobotkovi, označil za virtuální realitu.

Foto: Igor Šefr, ČTK

Zleva Michal Hašek a Bohuslav Sobotka. O vítězi se rozhodne v březnu.

Článek

Hašek ve vyjádření pro Právo uvedl, že spekulace o údajné předsjezdové dohodě je „někým připravený virtuální příběh, který má někomu pomoci a někomu uškodit před blížícím se sjezdem ČSSD“.

Také podle místopředsedy soc. dem. Milana Urbana, který patří do Haškova tábora, jde o nepravdivou informaci. „Slyšel jsem o tom, ale není to pravda,“ řekl na dotaz Práva, zda spekulace o dohodě zaznamenal. Stejně hovořil i další Haškův člověk, místopředseda strany Zdeněk Škromach.

Ten je dokonce přesvědčen, že zprávy o dohodě, která by znamenala Haškův ústup z pozic a faktickou zradu příznivců, vychází ze Sobotkova tábora, který se podle něj cítí před sjezdem oslabený.

"Podobné spekulace vychází z tábora Slávkových (Sobotkových pozn. red) ideologů. Volba předsedy musí proběhnout normálním způsobem z více kandidátů," napsal Škromach ve čtvrtek na facebooku.

Uvedl také, že taková dohoda by zcela dehonestovala celou volbu předsedy ČSSD, která se koná na sjezdu v Brně ve dnech 18. a 19. března.

Jednota strany především

Škromach doplnil, že jediné, o čem se vážně hovoří, je snaha udržet jednotu strany. A to tak, že neúspěšný uchazeč o místo předsedy bude zvolen do pozice prvního místopředsedy. Také Hašek hovoří o snaze nerozdělovat oranžové.

„Celou dobu kampaně jasně deklaruji, že ze sjezdu musí vyjít ČSSD posílená, jednotná a sebevědomá,“ uvedl Hašek. Doplnil, že se bude uvnitř strany hledat konsenzus na budoucím směřování, programových prioritách nebo změně stanov.

Hašek přitom zdůraznil, že nepůjde o žádné zákulisní hrátky. Stejně jako Škromach klade důraz na to, aby hlavní slovo měli delegáti. „Vše nakonec bude v rukou delegátů sjezdu, pouze oni legitimně rozhodnou,“ prohlásil Hašek.

Jeho rival Sobotka na dotaz Práva k údajné dohodě o rozdělení moci pouze uvedl, že je v ČSSD silná poptávka, aby strana fungovala sjednocená. Tedy, aby výsledkem sjezdu bylo uspořádání, které by znamenalo, že členem vedení ČSSD bude jak on, tak Hašek.

Skóre je 7:7

Předsjezdový rozstřel mezi Sobotkou a Haškem proběhl v uplynulých měsících na stranických krajských konferencích. Oba kandidáti z nich vyšli s vyrovnanými šancemi. Skóre mezi Sobotkou a Haškem je 7:7.

Informaci o údajné mocenské dohodě ve prospěch Sobotky, kterou ovšem Hašek popřel, přinesla ve čtvrtek Mladá fronta Dnes. „Pokud dohoda vznikne, tak jedině ve prospěch Slávka Sobotky,“ citoval deník vysoce postaveného sociálního demokrata.

Reklama

Výběr článků

Načítám