Hlavní obsah

Happening za legalizaci marihuany se nezaplatil

PRAHA

Účast na sobotním pražském happeningu za legalizaci marihuany byla nižší, než se očekávalo, a organizátoři se tak dostali do finanční ztráty. Místo očekávaných několika tisíc lidí přišlo údajně asi 1500.

Foto: Dalibor Szenci

Pavel Strnad OSA Killers

Článek

Akce Million Marijuana March byla letos poprvé legální, a pořadatelé se proto snažili zkvalitnit hygienické zázemí. Nyní zjišťují, že ze svých peněženek budou muset zaplatit desetitisíce korun. "Večer to spočítáme a pak se rozhodneme, jak a zda vůbec uspořádáme další ročník," řekl dnes ČTK organizátor Marek Jehlička.

Se svými kolegy v sobotu na Letenské pláni zařídil vybudování dvou stanů, v nichž hrály punkové kapely i reprodukovaná hudba. Vyrostl tu i stánek s občerstvením a mobilní toalety.

Účastníci však proti očekávání za použití záchodů vesměs neplatili a také tržby stánku byly nízké. Pořadatelé totiž nedostali od úřadů svolení k prodeji alkoholu.

Osmihodinový happening se obešel bez komplikací. Mluvčí záchranné služby Jan Škoula dnes ČTK řekl, že záchranáři nemuseli zasahovat.

Podobné akce ve 150ti dalších městech

Happening Million Marijuana March se v Praze konal popáté. Jeho cílem je poukázat na údajné nedostatky protidrogového zákona. Zákon postihující konzumenty a pěstitele marihuany dostatečně nereflektuje fakt, že s touto lehkou drogou má zkušenost až 80 % osmnáctiletých, řekl ČTK pořadatel David Čermák.

Marihuana má však i řadu odpůrců, kteří poukazují zejména na její zdraví škodlivé účinky.

Podobné akce se v sobotu konaly v dalších asi 150 městech celého světa. V Česku se k hlavnímu městu připojili příznivci marihuany také v Brně, Plzni a Třebíči.

Reklama

Související články

Happeningy za legalizaci marihuany

V Praze, Plzni, Brně a Třebíči se konaly happeningy za legalizaci marihuany. V hlavním městě na Letné se ho účastnilo na tisíc lidí, v západočeské metropoli...

Výběr článků

Načítám