Hlavní obsah

Hamáček si nechá superb, ve sněmovní vile přespí příležitostně

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová
Praha

Pětatřicetiletý Jan Hamáček (ČSSD) je nejmladším šéfem Sněmovny v novodobé historii. Mezi všemi nejvyššími ústavními činiteli byl mladší jen někdejší premiér Stanislav Gross, kterému, když funkci přebíral, bylo o čtyři měsíce méně.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Jan Hamáček (ČSSD)

Článek

V čem je ale Hamáček nepřekonaný, je 195 hlasů, které pro zvolení získal. Václav Klaus před patnácti lety jich dostal o šedesát méně, Miloše Zemana, který vedl komoru před Klausem, podpořilo 103 poslanců. Podpořili ho i členové Úsvitu, jejichž šéf Tomio Okamura ještě den před volbou hřímal, že Hamáček je pro ně nepřijatelný, protože představuje jen jedno křídlo ČSSD.

„Myslím, že výsledek ukázal, že – přijmu-li dikci předsedy Úsvitu – nezastupuji jen sobotkovce nebo haškovce, ale celou ČSSD,“ řekl Hamáček Právu.

S místopředsedy je spokojen

Bude to tak ale fungovat v koalici i v klubu soc. dem.? „Ukázalo se, že potenciální vládní koalice má schopnost jednotně dohodnuté věci prosadit. Je to dobrý začátek pro jednání ve Sněmovně,“ tvrdí Hamáček.

Se zvolenými místopředsedy je také spokojen. „Je to velmi vyvážený mix. Vojtěch Filip je parlamentní matador. Je mistrem jednacího řádu a umí Sněmovnu řídit. Nováčci Jaroslava Jermanová i Pavel Bělobrádek dali najevo, že jsou ochotni se rychle do systému vpravit a naučit se ho,“ dodal Hamáček.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Nový předseda Sněmovny Jan Hamáček předal Miroslavě Němcové kytici.

Sám si řízení už vyzkoušel, byl půl roku místopředsedou. Před volbou se o Hamáčkovi hovořilo jako o ministru obrany. Bylo to těžké rozhodování? „Svůj úkol stínového ministra obrany jsem splnil, připravil jsem ČSSD na to, že by měla za tento resort nést vládní odpovědnost z hlediska programového i personálního. Ve chvíli, kdy klub přišel s mou sněmovní nominací, přijal jsem ji rád,“ podotkl.

Ochránce klenotů miluje jazyky

Hamáčkova politická kariéra se datuje od roku 2001, kdy se stal členem Mladých soc. dem, kterým i čtyři roky šéfoval. Byl poradcem pro zahraniční otázky premiéra Jiřího Paroubka. Do parlamentu byl poprvé zvolen v roce 2006 a šéfoval zahraničnímu výboru. Domluví se anglicky, španělsky a německy. Má i základní znalosti francouzštiny, ruštiny a polštiny.

Nakolik mu nová funkce změní osobní život? Jak tvrdí, moc ne. S rodinou žije v rodné Mladé Boleslavi, kterou za pražskou vilu pro šéfa komory vyměnit nehodlá. „Mám tam rodinu, dva synové tam chodí do školy a školky a mají tam zázemí,“ odmítl stěhování.

Vila neosiří

Sněmovní vila na Ladronce, kterou Hamáčkova předchůdkyně Miroslava Němcová nechala zakonzervovat a uvažovala o prodeji, ale osiřelá nezůstane. Bude se využívat pro protokolární akce, pro zahraniční návštěvy.

Čas od času, protáhnou-li se jeho povinnosti do pozdních hodin, chce Hamáček ve vile i příležitostně přespat. Jezdit bude jako mladoboleslavský patriot policejní Škodou Superb, kterého má k dispozici jako chráněná osoba. Již jako místopředseda předchozí Sněmovny odmítl služební BMW. Rozhodl se, že přijme ochranku na základě doporučení ochranné služby policie.

Související téma

Foto: Petr Hloušek, Právo

Jan Hamáček (ČSSD)

Od své předchůdkyně již ve středu obdržel jeden ze sedmi klíčů od hradní místnosti s korunovačními klenoty. Klíč má číslo pět a je uložen ve sněmovním sejfu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám