Hlavní obsah

Hamáček se ptá členů: S kým do voleb?

Právo, Naďa Adamičková, Marie Konigová

Vedení ČSSD řeší před říjnovými sněmovními volbami dilema, jak vrátit partaji zašlou slávu. Kdysi jedna z nejsilnějších politických formací hledá cestu, jak získat zpět voličskou přízeň v situaci, kdy se její volební preference drží na jednociferném čísle a může hrozit, že nepřekročí pětiprocentní hranici pro vstup do Sněmovny.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD)

Článek

Klíčová otázka proto v těchto dnech zní: Jít do říjnových voleb samostatně, nebo vytvořit koalici, jak už se rozhodly jiné sněmovní subjekty?

Jsme demokratická strana, rád bych se zeptal, jak se na některé věci díváte vy
Jan Hamáček

I proto rozeslal šéf strany Jan Hamáček v uplynulých dnech všem členů strany dotazník, aby se vyjádřili k možnostem předvolební spolupráce. Právo mělo možnost se s ním seznámit.

S kým ano, s kým ne

„V letošním roce se uskuteční mimořádně důležité volby do Poslanecké sněmovny PČR. Protože jsme demokratická strana, rád bych se vás zeptal, jak se na některé věci díváte vy, členové strany,“ napsal Hamáček v úvodu dotazníku, který obsahuje celkem deset otázek.

Členové ČSSD mají na výběr seznam všech sněmovních stran, včetně těch „zadaných“, spolu s dalšími partajemi, jako třeba zelenými nebo levicovým hnutím Budoucnost, které by mohli označit za vhodného partnera.

Očkování v Česku je skandál. Odpovědnost nese premiér, zní z opozice

Domácí

Už minulý víkend přitom předsednictvo ČSSD dalo stranickému vedení mandát pro vyjednávání s odboráři, nezávislými odborníky, regionálními uskupeními i dalšími subjekty, které mají k této straně programově blízko a které by mohly být na kandidátkách soc. dem.

Konkrétní jména

Inspirací se stalo pardubické uskupení pro krajské volby, které umožnilo loni Martinu Netolickému obhájit hejtmanský post.

Stranický dotazník dává možnost členům vyjádřit se ke konkrétním jménům, která by mohla posílit kandidátky soc. dem. Jsou mezi nimi např. šéf odborů Josef Středula, ekonomka Ilona Švihlíková, někdejší europoslanec Jan Keller, bývalý předseda Strany zelených Matěj Stropnický nebo odborářka Dagmar Žitníková. Jedna z otázek také směřuje k obsahu chystaného volebního programu, kterým chce ČSSD oslovit maximum voličů.

Spolkli by ropuchu. Opozice se vysmívá ČSSD za ústupek komunistům

Domácí

Členové strany, kterých loni bylo přes třináct tisíc, mají šanci reagovat na dotazník do poloviny příštího týdne. Kolik z nich ale bude ochotno se ankety účastnit, není jasné, a to kvůli dlouhodobým sporům v členské základně zejména kolem účasti strany v Babišově vládě.

Podle názoru některých členů klesá ve straně chuť jakkoli se angažovat a přibývá i těch, kteří jednoduše nezaplatí příspěvky, a tím automaticky ztrácejí členství. Vedení strany vyčítají, že se s členskou základnou nebaví, jednání nejužšího vedení, tedy grémia strany, jsou téměř tajná, takže jeho výsledky skoro nikdo nezná.

Reklama

Výběr článků

Načítám