Hlavní obsah

Hamáček: Prymula je odborník, zlepší koordinaci na ministerstvu

Novinky, Dominika Jeřábková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vicepremiéra Jana Hamáčka (ČSSD) volba nového ministra zdravotnictví nepřekvapila. Roman Prymula podle něj zvládne lepší komunikaci mezi jednotlivými skupinami v rámci resortu.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Roman Prymula, tehdejší předseda Ústředního krizového štábu a náměstek ministra zdravotnictví (vlevo), a ministr vnitra a vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD).

Článek

O Prymulově chystaném jmenování hovořil v pondělí po ranní rezignaci Adama Vojtěcha (za ANO) premiér Andrej Babiš (ANO). Ten Prymulu na jaře prosadil místo Hamáčka nejdříve do čela Ústředního krizového štábu, jelikož se však Prymula začal po čtrnácti dnech věnovat projektu chytré karantény, šéf vnitra ho nakonec nahradil.

Hamáček sám si však podle svých slov na spolupráci stěžovat nemůže. „Myslím si, že je to odborník, který ví, jak má postupovat proti té epidemii. Je to dobrá volba,“ řekl Hamáček Novinkám.

Vojtěch byl Babišovým otloukánkem, míní politologové

Domácí

Pokud jde pak o samotný Vojtěchův odchod, připouští, že signály měl. „Nejsilnější byly v neděli večer. To už jsem dospěl k názoru, že bude ranní tisková konference o rezignaci. Ale potvrzení přišlo až ve chvíli, kdy to pan ministr oznámil,“ popisuje.

Dále pak připomněl i aktuální význam resortu. „Ministerstvo zdravotnictví vydává všechna opatření v boji proti epidemii a bude tak činit, než dojde k nějaké změně rámce,“ uvedl s odkazem na možnost opětovného vyhlášení nouzového stavu. V tu chvíli by nebyla opatření nadále vydávána na základě zákona o ochraně veřejného zdraví, nýbrž krizového zákona.

Nouzový stav? Opozice se ježí

Domácí

V řádném stavu ale nadále zůstává všechna odpovědnost právě na resortu zdravotnictví. K tomu Hamáček nyní dodal, že by uvítal i určité zefektivnění. „Určitě to bude vyžadovat vyšší míru koordinace jednotlivých skupin na ministerstvu. A to myslím, že pan Prymula zvládne.“

Zlepšit koordinaci v rámci boje s pandemií by měl navíc i již zmiňovaný Ústřední krizový štáb, jejž by měl Hamáček znovu řídit. Jeho opětovnou aktivaci potvrdil Babiš poté, co si na špatnou komunikaci s resortem stěžovala Asociace krajů. „Počítám, že aktivaci dnes vláda odsouhlasí a štáb odpoledne zasedne,“ uzavřel Hamáček.

Reklama

Výběr článků

Načítám