Hlavní obsah

Hamáček nevyloučil nouzový stav i proti vůli Sněmovny

Právo, dan

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministr vnitra a šéf ČSSD Jan Hamáček v úterý nevyloučil, že vláda vyhlásí nouzový stav i bez podpory Sněmovny. O prodloužení nouzového stavu, který skončí 14. února, by měli poslanci hlasovat ve čtvrtek a menšinová vláda ANO a ČSSD zatím marně shání hlasy poté, co komunisté odmítli návrh vlády podpořit.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD)

Článek

Na dotaz, zda nevylučuje, že vláda nouzový stav nově vyhlásí sama poté, co Sněmovna bude proti, Hamáček uvedl: „Po­dle našich právníků by to bylo možné chápat jako obcházení Ústavy, otázka ale je, jestli by to nefungovalo jako poslední záchranná brzda před katastrofou.“

Piráti a STAN couvají od prodloužení nouzového stavu

Domácí

Vláda podle zákona může nouzový stav na třicet dnů vyhlásit bez schválení poslanci, ale každé další prodloužení musí udělat jen s podporou Sněmovny.

Premiér Andrej Babiš (ANO) v úterý s Hamáčkem přesvědčoval šéfy všech sněmovních stran. Podle Hamáčka je ještě možné, že prodloužení podpoří buď koalice Pirátů a STAN, nebo trojkoalice ODS, KDU-ČSL a TOP 09.

Co by znamenalo neprodloužení nouzového stavu

Domácí

„Můj pocit z toho jednání je, že si všichni uvědomujeme závažnost situace, a ve středu budeme ještě jednat,“ řekl Hamáček.

Šéf KSČM Vojtěch Filip Právu řekl, že jejich poslanecký klub odmítavé stanovisko v úterý potvrdil.

Reklama

Výběr článků

Načítám