Hlavní obsah

Dánsko odepsalo AstraZeneku jako nebezpečnou, Hamáček ji chce od něj koupit pro Čechy

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministr vnitra a dočasně i zahraničí Jan Hamáček (ČSSD) ve středu oznámil, že pověřil českého velvyslance v Kodani, aby oslovil dánské úřady kvůli zájmu ČR odkoupit vakcíny AstraZeneca. Dánsko se rozhodlo jejich používání ukončit kvůli ojedinělým případům krevních sraženin u osob, které podstoupily očkování proti covidu-19.

Foto: ČTK

Jan Hamáček

Článek

„Dánsko oznámilo, že pozastavuje očkování vakcínou AstraZeneca. Pověřil jsem velvyslance ČR v Kodani, aby okamžitě kontaktoval dánské úřady a oznámil zájem ČR odkoupit od Dánska všechny vakcíny AstraZeneca,” oznámil Hamáček na Twitteru.

Očkovací látka, kterou britsko-švédská farmaceutická firma AstraZeneca vyvinula ve spolupráci s Oxfordskou univerzitou, je jedním ze čtyř preparátů, které byly schváleny pro užití v EU. EMA před týdnem uvedla, že výskyt krevních sraženin může být velmi vzácným vedlejším účinkem této vakcíny, a povolila užívání očkovací látky.

Potíže s vzácným výskytem krevních sraženin zaznamenala také vakcína od firmy Johnson & Johnson.

Dánsko končí s používáním vakcíny AstraZeneca

Koronavirus

Anketa

Podporujete nápad ministra Hamáčka koupit vakcíny AstraZeneca od Dánska, které je nechce?
Ano
24,8 %
Ne
75,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 20104 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám