Hlavní obsah

Hamáček může upravit omezení pohybu tam, kde nedává smysl. Dvě výjimky už vydal

• Aktualizováno

Od pondělí dochází k omezení pohybu mezi okresy a lidem může cestování způsobit problémy. V určitých situacích může proto ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) operativně rozhodnout o úpravě omezení. V neděli to na TV Nova uvedl premiér Andrej Babiš (ANO). Hamáček poté serveru Blesk Zprávy řekl, že vydal už dvě takové výjimky.

Foto: Milan Malíček, Právo

Vlevo ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) a premiér Andrej Babiš (ANO)

Článek

„Dneska odpoledne vláda zasedla a rozhodli jsme o tom, že pan ministr vnitra Hamáček může operativně rozhodovat o těchto věcech, které nedávají logiku,” řekl premiér.

Podle něj v místech, kde zákaz pohybu mezi okresy nedává smysl, jako je například nákupní centrum na hranici dvou regionů, může ministr omezení podle potřeby upravit.

Hamáček večer serveru Blesk Zprávy sdělil, že vydal dvě výjimky. První umožňuje cestování mezi okresy Brno-město a Brno-venkov, které jsou podle ministra natolik propojené, že by lidé museli jezdit za nákupy desítky kilometrů. Druhá výjimka bude platit v Plzni, kde velké obchodní centrum za městem spadá do jiného okresu. „Pokud bychom tu výjimku neudělili, tak v Plzni zítra vypukne dopravní kolaps,” řekl Hamáček.

PŘEHLEDNĚ: Od pondělí platí přísnější opatření

Koronavirus

„Ministr vnitra dnes ve večerních hodinách udělil výjimku z omezení pohybu a pobytu osobám s místem trvalého pobytu nebo bydlištěm na území Plzně, které tedy mohou za účelem nákupu a služeb též do katastrálního území obce Chotíkov,” informovala mluvčí plzeňské policie Pavla Burešová.

V praxi to podle ní znamená, že nákupní centrum budou moci využívat lidé z Plzně i z okresu Plzeň-sever.

Šest minut od cedule k ceduli. V nejmenší obci Česka se moc neprojdou

Domácí

Od pondělí budou cesty mezi okresy až na výjimky zakázány. Důvodem je snaha zamezit šíření koronaviru. Lidé budou moci chodit například na procházky pouze v katastru obce, kde mají bydliště, což vyvolalo rozporuplné reakce. Katastr některých obcí je totiž rozlohou velmi malý a kupříkladu cesta na nákup pro řadu lidí znamená překročit jeho hranici.

Totéž platí i u některých okresů, v nichž lidé musí vyrazit na nákup do mnohdy vzdálenějších prodejen, než jsou zvyklí.

Reklama

Výběr článků

Načítám