Hlavní obsah

Hádky v ČSSD vyvrcholily krachem volby nového tajemníka

Právo, Jiří Ovčáček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

ČSSD nebude mít nového ústředního tajemníka. Jediný uchazeč, šéf stranických kontrolorů Martin Starec, se totiž na sobotním jednání ústředního výkonného výboru (ÚVV) v pražském Kongresovém centru kandidatury vzdal. Uvedl, že nechce být předmětem soubojů lobbistů v klání o post předsedy ČSSD. Starce podporoval stranický lídr Bohuslav Sobotka.

Článek

„Martin Starec odmítl na jednání ÚVV ČSSD kandidaturu na ústředního tajemníka ČSSD. Oznámil, že se bude ucházet o důvěru delegátů na  březnovém sjezdu ČSSD,“ informoval v sobotu Právo šéf Asociace krajů ČR Michal Hašek.

Právě Hašek byl společně s řadou zástupců krajských organizací oranžových odpůrcem Starcova zvolení a požadoval, aby byl nový ústřední tajemník zvolen až na sjezdu. Rival v klání o post předsedy ČSSD Sobotka naopak vyslovoval Starcovi hlasitou podporu.

Děčínský poslanec soc. dem. Jaroslav Foldyna řekl Právu, že Starec v projevu na sobotním rokování, ve kterém odmítl kandidaturu, řekl, že nechce stranu rozdělovat a být předmětem soubojů lobbistů, kteří zastupují Sobotku a Haška.

Dění kolem výběru nového tajemníka bylo v ČSSD velmi dramatické. Soupeřící klaky se do sebe pustily na pátečním jednání předsednictva soc. dem. v Lidovém domě. Při debatě o Starcovi vybuchovaly emoce, nechyběla silná slova. Předsednictvo sice nakonec Starce doporučilo, ale hlasování se muselo opakovat.

Kompetence ústředního tajemníka, který má pod palcem například hospodaření strany, přešly na lídra soc. dem. Sobotku. Na sobotním jednání byl přitom schválen rozpočet strany na příští rok. Obsahuje několik úsporných opaření. ČSSD také chce v příštích dvou letech doplatit zbytek z úvěru 180 miliónů korun od banky Fio. Prodloužení úvěru, který měl být původně uhrazen letos, už v pátek schválil stranické předsednictvo.

Reklama

Výběr článků

Načítám