Hlavní obsah

Habaďura, řekl Farský před třemi lety ke kontrole absencí

Právo, zr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když před třemi lety vrcholila ve Sněmovně debata, jak trestat absentéry ve Sněmovně, zapojil se i právník Jan Farský (STAN). Podle zákona může být trestán jen poslanec, který se nezúčastňuje pléna Sněmovny bez řádné omluvy. V závislosti na rozsahu absence by mohl přijít o půl platu a náhrad nebo o celý plat i s náhradami. Problém je v tom, že důvodnost omluvy nelze detailně prozkoumat.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Poslanec Jan Farský.

Článek

Poslanci se omlouvají ze zdravotních, rodinných, pracovních, nebo dokonce jen „osobních“ důvodů, takže jsou z obliga. Teď ještě přibude omluva Jana Farského kvůli pobytu na stáži, což ale není důvod k odebrání platu.

„Nejsme mateřská školka ani zaměstnanci, kteří mají svého šéfa a ten rozhoduje, kdy kde mám být,“ zaznělo v roce 2019 z ODS v debatě, jak postupovat proti poslancům, kteří se dlouhodobě nezúčastňují schůzí Sněmovny.

Farský: Podvodem na voličích by bylo, kdybych odstoupil

Domácí

Obdobný názor zastával tehdejší šéf klubu STAN Farský. „Tvrdím od začátku, že je to jen habaďura na voliče,“ řekl. Připomněl, že omluva z jednání, ať už v zákoně je, nebo není, patří mezi naprostou slušnost, ale neumí si představit, zda a jak ji hodnotit.

„Nejsme v pracovním poměru, jsme v poměru k voličům a ti nám vystavují účet,“ tvrdil. O důvodech ztráty nároku na plat rozhoduje orgán komory parlamentu pověřený komorou, tedy organizační výbor, v němž jsou zastoupeny všechny frakce.

Rathovi museli vrátit náhrady

Poslanec David Rath před lety po dobu své mnohaměsíční nepřítomnosti ve Sněmovně, a to kvůli vazbě, dostával plat poslance v plné výši a Sněmovna mu hradila i další výdaje. Odmítla mu však proplácet paušální náhrady na reprezentaci, stravu a dopravu.

Vlády se to nedotýká, těžko se mi to komentuje, říká Fiala k Farskému

Domácí

Soud však rozhodl 280 tisíc mu zpětně proplatit. Tehdejší místopředseda Sněmovny Petr Gazdík (STAN) uvedl: „Rozhodnutí soudu je třeba respektovat. I když je skandální. Pan Rath v lochu jistě nepotřeboval ošatné či příspěvek na dopravu.“

Poté byl platový zákon novelizován slovy: „Poslanci nenáleží plat, náhrada výdajů a naturální plnění po dobu výkonu nepodmíněného trestu odnětí svobody, výkonu ústavního ochranného léčení nebo zabezpečovací detence.“

O dlouhodobém pobytu poslance v zahraničí, který rovněž nevyužije v ČR státní dotaci na stravu, dopravu či ošatné, se v zákoně nic neříká.

Reklama

Výběr článků

Načítám