Hlavní obsah

Grossovi investovali 300 miliónů korun

Právo, trj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Manželé Šárka a Stanislav Grossovi se podle týdeníku Euro stali majiteli minoritního podílu až 31 % akcií společnosti Moravia Energo, v níž je majoritním vlastníkem společnost multimiliardáře Tomáše Chrenka.

Článek

Odhady podle týdeníku hovoří o tom, že necelá třetina veřejně neobchodovatelných akcií, která majiteli neumožňuje blokovat rozhodnutí správních orgánů společnosti, měla mít cenu asi 300 miliónů korun.

Expremiér Gross, který pracuje v advokacii a ještě podniká na živnostenský list, Euru sdělil, že mu koupi zprostředkovala oprávněná instituce, která má akcie v držení, dokud Grossovi nesplatí úvěr. Od koho akcie koupili, není zřejmé, protože 31 % balík akcií je na doručitele.

Gross Právu sdělil, že informaci o koupi vůbec nemusel jako soukromá osoba potvrzovat.

"Je to pro nás důležitý obchod, který nechci ohrozit tím, že poruším smlouvy v oblasti mlčenlivosti, které jsou v obdobných případech obvyklé. Pokud budou mít kompetentní úřady nějaké otázky, tak dostanou veškerou dokumentaci i odpovědi, není tedy důvod, abych se nějakých otázek obával. Stejně tak jako každá jiná soukromá osoba jsem vázán zákony a celá transakce probíhala v souladu s nimi," uvedl Gross.

Šéf ČSSD Jiří Paroubek Právu řekl, že Gross na vedení ČSSD žádný vliv nemá a z informací novinářů o expremiérově obchodu nevyvodil porušení zákona. "Jestli na něco přišli, ať podají trestní oznámení, a jestli na nic nepřišli, ať ty věci nenafukují," poznamenal Paroubek.

Místopředseda sociálně demokratických poslanců David Rath Právu řekl, že ČSSD nezná příjmy a výdaje Grossových. "V tuto chvíli Stanislav Gross nemá s ČSSD nic společného, jenom to, že je řadový člen a bývalý předseda," poznamenal Rath.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám