Hlavní obsah

Grossova rigorózní práce na plzeňských právech není

– Plzeň

Kauza plzeňských práv má další pokračování. Pátrání po rigorózní práci expremiéra Stanislava Grosse (ČSSD) dopadlo bezúspěšně, na plzeňských právech není. Potvrdil to Jiří Pospíšil, který je pověřen vedením fakulty. Ve čtvrtek převzal prostory děkanátu fakulty. Podle původních informací školy měla být Grossova práce v trezoru děkana. Na škole chybí podle Pospíšila několik desítek prací.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Den, kdy se ze Stanislava Grosse stal advokát - 15.12.2008

Článek

Gross, který podle školy nebyl jejím studentem, ale na fakultě jen skládal rigorózní zkoušku, práci napsal před rokem 2006. Nemusí proto být uložená podle zákona v knihovně, uvedl Pospíšil.

Fakulta nyní čeká na stanovisko expertů ministerstva školství, jak postupovat se studenty, kteří titul JUDr. získali před rokem 2006. "Chci otevřít téma, jak přistupovat k těmto pracím obhájeným před rokem 2006. Avizuji, že není prostředek, jak donutit jejich autory, aby je dodali," řekl Pospíšil.

Ve středu zveřejnila fakulta seznam rigorózních prací od roku 2006. Podle zjištění ČTK odporují některé údaje v něm vyhlášce fakulty. Pospíšil k tomu dnes řekl, že některé údaje v seznamu nemusejí být kompletní a budou se postupně doplňovat. Z listiny například vyplývá, že v některých případech nebyli ve zkušební komisi tři lidé, jak ukládá vyhláška. "Absolutní většina lidí na seznamu jsou ti, kteří doktorát získali čestně," řekl ve středu Pospíšil.

Případná pochybení bude hledat akreditační komise ministerstva školství. Ministerstvo už v souvislosti s kauzou plzeňských práv podalo trestní oznámení.

Problémy fakulty odstartovalo odhalení údajně opsané práce bývalého proděkana fakulty Ivana Tomažiče. Poté se začaly objevovat další podivné praktiky, zejména údajná rychlostudia některých politiků, policistů a úředníků. Mluví se o budování mafiánské sítě klientských vazeb založených na propojení se státní sférou či bezpečnostními složkami.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám