Hlavní obsah

Gross se otřepal a útočí

Novinky, Alexandr Mitrofanov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V duchu zásady, že porážka má jediného viníka, ale úspěch mnoho otců, se k chystanému zvýšení tarifních platů učitelům v průměru o dva tisíce korun ihned přihlásilo několik potenciálních fotrů.

Foto: Anna Čelouchová

Zámecká kaple se nachází v jedné ze tří nárožních věží.

Článek

"Podařilo se nám na předsednictvu prosadit navýšení platů pro učitele, aby nemohli říkat, že neuživí rodinu," řekl v sobotu před jednáním ÚVV ČSSD novinářům poslanec Josef Hojdar o dění na jiném stranickém orgánu den předtím. A předseda KDUČSL Miroslav Kalousek sice dal najevo, že ho těší ochota soc. demokratů pomoci učitelům (o čemž snili lidovci), ale měli by dostat ještě víc z peněz, které by se vzaly policistům.

Hojdarovo tvrzení vyvrátil úřadující šéf ČSSD Stanislav Gross, který si nevzpomněl, že by Hojdar na předsednictvu vůbec mluvil o platech učitelů, natož aby za ně neohroženě bojoval a statečně přiměl premiéra a další, aby pedagogové dostali na přilepšenou. Stejně tak Gross odmítl Kalouskovy narážky, že dítko vzešlo z lidoveckých genů.

Obraz přísné, leč spravedlivé hlavy rodiny, který si Kalousek usilovně buduje, navíc Gross pocákal slovy, že KDU-ČSL přišla na jednání o rozpočtu s požadavkem nedat žádné skupině zaměstnanců ani korunu. Tedy že Kalousek není správný taťka, ale obyčejný držgrešle, který se navíc chlubí cizím peřím.

ČSSD má od minulého týdne specialistu na vyřizování účtů se stranou lidovou. Jmenuje se Zdeněk Škromach. V rámci dělby práce v nejužším vedení dostal na starost nejtvrdší kameňáky proti Kalouskovi a spol. Poprvé se v novém angažmá představil na páteční tiskové konferenci k předsednictvu ČSSD a v sobotu Gross již zcela automaticky přehodil na Škromacha odpověď na Kalouskovy výroky. A Škromach nezklamal.

Jeho prohlášení, že Kalouskovi nejde o peníze pro učitele nebo policisty, ale o to, aby oslabil nebo zničil koalici s ČSSD, na první pohled může působit dojmem, že jde o jednu z pověstných škromachovin. Svého času se přece uvedl ve známost šťavnatým výrokem o US-DEU jako o starých k... v novém bordelu či o těžkém údělu soc. demokratů, kteří holýma rukama vybírají latrínu po ODS. Nakonec i sobotní tiskovku ukončil pozoruhodným výrokem: "Zkrátka a dobře, bude lépe, i kdyby se to někomu nelíbilo."

Jenže podle dostupných informací roli protikalouskovského bojovníka má Škromach oficiálně přiklepnutou a slova o tom, že ČSSD se nebojí pádu koalice, kterou by mohl způsobit svými rejdy šéf KDU-ČSL, nejsou jen Škromachovým řečněním. Tón, kterým na uzavřeném zasedání ÚVV měl podle účastníků hovořit Gross, spíš svědčil o tom, že přijal hozenou rukavici a nehodlá už Kalouskovo glosátorství, z něhož vždy vyplývá, že dobré věci v koalici navrhli a prosadili lidovci přes odpor ČSSD, nechávat bez odpovědi. Gross přitom vychází z premisy, kterou už také dřív sdělil spolustraníkům - že Kalousek je sice navenek velký frajer, ale když se na něj zařve, zaleze.

Westernový nádech boje dvou pistolníků se dá najít jak ve veřejně vyměňovaných výpadech, tak ve skrytých šarvátkách, o kterých se pak vypráví ve stranických kuloárech. A tak, k pobavení publika, padají doporučení, aby jeden dotyčný skutečně pil nealkoholické nápoje, když už hlásá abstinenci, přičemž onen dotyčný pak má neveřejným způsobem odpovědět autorovi doporučením, že je hospodářské zvíře opatřené rypákem. Podstata je ale zajímavější: Gross se otřepal z prvních týdnů v premiérské funkci a přechází do útoku.

V porovnání s Kalouskem, který používá stále stejnou metodu komentování zpoza buku a je na to sám, začíná premiér uvolňovat do hry další hráče. Bylo to dobře vidět na tiskovce k pátečnímu předsednictvu, kdy na téma zvyšování platů učitelům vystoupila předem připravená a sehraná sestava: Gross, Sobotka, Buzková, Škromach. Každý měl nacvičený part a nevybočoval z ansámblu.

Kromě toho aktivní až hyperaktivní kampaň ČSSD k podzimním volbám může být sice posuzována jako počin s nejistým koncem, ale na pozadí strnulosti ostatních stran zaujme nasazením. Až Karel Gott zazpívá na jednom z Hvězdných koncertů pro ČSSD Dám dělovou ránu, může se následné bum bum bum bum zlověstně ozývat v uších otevřených i skrytých protivníků soc. dem., od Topolánka ke Kalouskovi. Předpoklad, že se vysílená a vysmívaná ČSSD pohřbí sama, se nepotvrzuje.

PRÁVO 20. září 2004

Reklama

Výběr článků

Načítám