Hlavní obsah

Gross popřel obrat v programových zásadách ČSSD

Právo, Petr Janiš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Premiér a úřadující šéf ČSSD Stanislav Gross popřel informace médií, podle nichž by ústřední výkonný výbor (ÚVV) strany, rozšířený o odborníky, měl koncem ledna diskutovat, zda soc. dem. ustoupí od několika svých programových pilířů.

Foto: Liga proti rakovině

Loď s nápisem Plavba za zdravím vypluje na Brněnskou přehradu už počtrnácté.

Článek

"V tuto chvíli rozhodně nehodlám otevírat diskusi na téma zavádění školného na vysokých školách či na téma ustoupení od bezplatného zdravotnictví," reagoval ve středu pro Právo Gross a dodal, že programová debata ČSSD se toho ani netýká. Přesto Gross nikomu nechce právo na takovou diskusi upírat.

Pokud jde o krácení sociálních dávek, Gross to nevyloučil. "V každém případě soc. dem. není a do budoucna nemůže být stranou flákačů, když to řeknu trochu vulgárně," oznámil Gross v narážce na to, že se ČSSD musí pokusit oslovit středové voliče.

Podle premiéra je zneužívání sociálního systému pro stát nebezpečné. "Sociální solidární systém to diskredituje a může to vést k jeho destrukci, ať už finanční, nebo politické," poznamenal premiér.

Podle něj je na čase hledat slabá místa, která zneužívání systému umožňují. "Ti lidé, kteří jsou nezaviněným způsobem v tíživé životní situaci, pro ně musí existovat nástroje, které jim pomohou, aby byli schopni se postavit na vlastní nohy," ujistil Gross, který na začátku prosince prohlásil, že se jeho strana musí vydat k reformám, které budou bolet.

Neustupovat, reformovat

Největším překvapením by byl ústup ČSSD z jejích pozic v otázce školného. Někteří vlivní straníci jsou přesvědčeni, že pohled na školné lze reformovat, aniž by soc. dem. ztratila své ideály, jiní, nejčastěji zainteresovaní, to však odmítají.

"Otázka je, zda školné není brzdou ČSSD," míní předseda Sněmovny Lubomír Zaorálek. Vysvětlil, že některé z existujících systémů by podle odborníků pomohly učinit vysoké školství dostupným, ne nepropustným.

O formě školného, která by nebyla liberální, ale naopak, jak ukazují některé zahraniční zkušenosti, by pomohla sociálně slabším k vysokoškolskému vzdělání, se podle něj diskutuje asi rok. "Stavěl jsem se k tomu vždy rezervovaně, ale měli bychom se s tím vypořádat," poznamenal Zaorálek.

"Podle mě školné vhodné není, protože nevyřeší situaci vysokých škol a trvale nepatří do programu ČSSD," reagovala pro Právo ministryně školství Petra Buzková. Stejně se na věc dívá její náměstek a předseda odborné komise ČSSD pro školství Václav Pícl.

Právu ve středu řekl, že nad diskusí o tabu kolem školného stojí volební program jeho strany. "Soc. demokracie by měla stát za svým volebním programem a aktuální program nepřipouští školné, jakýkoli model," konstatoval Pícl.

Senátní návrh

Po nějaké formě zpoplatnění studia přitom volají čeští rektoři. Mluví o poplatcích až patnáct tisíc korun. Senátoři pak poslali do Sněmovny vlastní návrh, aby vysokoškoláci platili za studium zhruba 8 až 10 tisíc korun ročně, poslanci o věci však ještě nerozhodli.

Pokud se týká zdravotnictví, bývalý ministr a šéf odborné komise soc. dem. Jozef Kubinyi Právu řekl, že by se diskusi o různých variantách úprav systému nebránil, protože lidé si přece na zdravotní péči připlácejí u některých léků. "Neměla by se ale zvyšovat celková spoluúčast pacientů," poznamenal Kubinyi a pak dodal, že podporuje Grosse.

Reklama

Související články

ÚVV ČSSD: Gross proti rozbití koalice

V sobotu se konalo zasedání Ústředního výkonného výboru ČSSD, na kterém se mimo jiné projednával propad v listopadových krajských a senátních volbách. Se svým...

Výběr článků

Načítám