Hlavní obsah

Gross odmítá odvolat Přibyla

Právo, ČTK, trj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Premiér Stanislav Gross (ČSSD) nehodlá odvolat z funkce nového šéfa Úřadu vlády Pavla Přibyla. Informace, které se šíří o působení tohoto vysokého vládního úředníka u policie v lednu 1989, nepokládá za pravdivé. Oznámil to v neděli v pořadu České televize Otázky Václava Moravce.

Foto: Jens Bierke

V muzeu musí zaplesat srdce každého fanouška, mnohé z vystavených exponátů jsou opravdové unikáty

Článek

Fakta jsou podle Grosse jiná, Přibyl prý nebyl velitelem brutálního policejního zásahu proti demonstrantům při Palachově týdnu v lednu 1989. "On samozřejmě nevelel celé té akci," argumentoval Gross a vysvětlil, že Přibyl byl příliš mladý.

V tisku se uvádělo, že Přibyl byl velitelem roty Pohotovostního pluku SNB. Přibyl to nikdy nedementoval. "On byl v pohotovostním pluku. Pohotovostní pluk byl v té době nástupní škola každého policisty nebo příslušníka Veřejné bezpečnosti," poznamenal premiér a dodal: "Interpretace, že tento útvar byl útvarem pro potlačování demonstrací, to také příliš férové není."

.: ANKETA
Měl by Pavel Přibyl nadále vést Úřad vlády?
Hlasujte v anketě na konci článku.

Přibyl podle Grosse prošel prověrkami, které se dělaly hned po listopadu 1989 a dělali je aktivisté. "A na pohotovostním pluku jimi prošel málokdo," dodal premiér.

Asi o osm let později Přibyl získal resortní ocenění za svůj přínos při objasňování tří vražd. "Tento člověk dělal šéfa úřadu ministerstva vnitra, tedy té instituce, kde by jakoby k nějakým reminiscencím na minulost mohlo být mnohem blíže. Tak mi to v tuto chvíli připadá jako věc, o které musíme vést debatu, já ji neodmítám, ale přece jen se mi to zdá být trochu účelovou záležitostí," prohlásil premiér.

Z petice nemá těžkou hlavu

Gross podle svých slov nemá těžkou hlavu z petice více než 50 osobností, které na úterý před Úřadem vlády chystají demonstraci za Přibylovo odvoláni. "Fakta, jak jsou uváděna, prostě pravdivá nejsou. A zase abych jen kvůli popularitě někoho odstavil, také nepatří k mé politické výbavě," řekl Gross s tím, že se spíše lidí zastává.

Udělá to prý i při případném rozhovoru s demonstranty či petenty. Iniciativu, jejímž autorem je režisér Břetislav Rychlík, podpořili například spisovatel Jáchym Topol, písničkář Vladimír Merta, senátor Jiří Zlatuška, herec Ondřej Vetchý, ředitel humanitární organizace Člověk v tísni Tomáš Pojar či bývalá předsedkyně Unie svobody-DEU Hana Marvanová.

Partneři chtějí vysvětlení

Vláda podpořila jmenování Přibyla do funkce na svém prvním zasedání - hlasovalo pro něj všech 18 členů Grossova týmu. Vicepremiér Pavel Němec oznámil, že před jednáním informace o Přibylově minulosti neměl. Dodal, že jeho strana bude po Grossovi žádat minimálně vysvětlení.

Stejný postoj zaujmou podle mluvčího KDU-ČSL Ondřeje Jakoba také lidovci. Bývalý policista Přibyl tvrdí, že se během Palachova týdne sám ničeho nedopustil.

Anketa

Bývalý policista Pavel Přibyl by měl:
rezignovat
12,9 %
být odvolán
68,8 %
zůstat v úřadě
18,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1675 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Na Úřadu vlády se bude propouštět

Akutní snížení počtu zaměstnanců Úřadu vlády a nezbytná změna jeho organizační struktury jsou nejbližší úkoly, které si dává nový vedoucí úřadu Pavel Přibyl....

Výběr článků

Načítám